Jak bys zhodnotil sezónu ze svého pohledu?

Pro nás sezóna nedopadla dobře, protože jsme se nedostali do play off. Viděl jsem v průběhu ale i dobré věci. Mužstvo procházelo obdobími, kdy střídalo dobré i špatné zápasy. Do dneška si neumím vysvětlit jednu věc, a to, že jsme měli spoustu zápasů dobře rozehraných a ztratili jsme je. V závěru jsme to měli ve svých rukách, kde stačilo vyhrát jeden z posledních dvou zápasů a my oba prohráli. Problém ale vidím spíše v průběhu sezóny, kdy jsme si měli postup uhrát už dříve, ale spoustu zápasů jsme odehráli takticky špatně. Nebyli jsme dostatečně silní v osobních soubojích, na mantinelech a v situacích jeden na jednoho. Soupeři byli v tomhle lepší a my zbytečně ztráceli body tím, že jsme je pouštěli do velkých šancí, které trestali.

Čím si vysvětlit ty zbytečné ztráty? Kdybyste dobře rozehrané zápasy dotáhli do konce, tak vás play off s jistotou neminulo…

Samozřejmě, je to kdyby, ale je pravda, že bychom byli úplně jinde. Přizpůsobili jsme pak i tréninky, ale pro mě je nepochopitelné, že jsme měli vždy šílené druhé třetiny. To bylo jako den a noc. První třetina byla slušná a ve druhé, jak když někdo mávne proutkem a těch chyb, co jsme udělali, bylo až neskutečně moc. Neumím si vysvětlit proč.

Bylo to třeba i psychikou nebo že by hráčům někdy docházely síly?

Myslím si, že nám možná některé zápasy utíkaly i z tohoto důvodu. Začali jsme prohrávat souboje a z toho pramenily chyby. Jednoznačně to ale bylo častokrát špatně i takticky. Situace jsme trénovali, ale v zápasech jsme pak dělali neskutečné minely. To se nesmí v profesionálním hokeji stávat.

Byl i jedním z důvodů, že chyby dělali často i zkušení hráči, kteří by měli tým táhnout?

Nechci tady na nikoho nic házet, ale když si to vezmu, tak v bodování jsme měli přes čtyřicet bodů jen dva hráče. Ať je to jak chce, tak pak ten přínos od dalších hráčů chybí. Body nám pak chyběly od lídrů, kteří se měli přidat pomoci to táhnout. Spíš si ale neumím vysvětlit, že jsme měli zápasy, kdy jsme hráli dobře a všichni tam lezli doslova po čtyřech, a pak jsme některé zápasy prohráli, tak, že to byl úplný opak. Myslím si, že by nám pomohlo, kdybychom měli kádr malinko širší, že bychom mohli hráče, kteří nepodávají výkony, které očekáváme, postavit mimo sestavu. Hodně nás nakoplo, jak se po olympiádě vrátil Uvis, když nastoupil, tak se naše hra v obraně hodně zlepšila. Je velká smůla, že se nám zranil a později i další klíčový obránce Aaron Irving. Byli to naši nejlepší beci a je to pak hodně znát, když nemohou hrát.

Jak velká ztráta to pro vás byla?

Obrovská. Kluci nastoupili i se zraněními do posledního utkání. Aaron měl zlomený prst a Uvis měl problémy s ramenem. Oba si to nechali opíchnout před posledním zápasem a šli hrát, i přesto, že byli zranění. Oba nám v závěru sezóny hodně chyběli.

V závěru sezóny jste předvedli sérii pěti výher v řadě. Kde se to ve vás vzalo?

To je další otázka. Snažili jsme se přenést práci z tréninků do zápasů a během této série se to dařilo. Jsem zastáncem tvrdých tréninků a myslím si, že ze začátku v tom byl trochu problém, než si na to kluci zvykli a pochopili jak trénuji. Když to pochopili, tak to vypadalo dobře a samozřejmě nejdůležitější je konkurence mezi hráči.

V sérii výher vypadalo, že si jdete jasně pro play off, ale pak zase přišel herní výpadek…

Teď, když si to hodnotím zpětně, tak jsem některé hráče neměl brát do odvety v Hradci. Hradec porazit v jejich formě dvakrát za sebou by bylo hodně těžké. Měl jsem nechat některé hráče odpočinout, protože zápasy šly hodně po sobě. Jak nám to šlo, tak jsme postup chtěli právě urvat už v Hradci a pak nám trochu chyběly síly do závěru. Nepřiklonilo se k nám ani štěstí. Je to o gólech a my v posledních třech zápasech nebyli produktivní. Hráči, kteří by góly měli dávat, tak je bohužel nedali. Hokej je o gólech, když jsi produktivní, tak nemusíš hrát dobře, ale zápasy nějak uhraješ. Když góly nedáváš, tak musíš výborně bránit, ale závěr jsme bohužel nezvládli.

V zápase s Vary jste určitě nebyli horší, ale rozhodla právě neproduktivita. Jak moc bylo znát, že Aaron s Uvisem hráli se zraněními?

Bylo to hodně znát, kdyby byli zdraví, tak si myslím, že by jinak dopadly i ty předchozí zápasy. Zápas jsme neodehráli špatně, ale je to gólech a my dali pouze jeden. To je málo a nejde na jeden gól vyhrávat zápasy.

Jak to vypadá s kádrem do nové sezóny? Máte nějaké typy hráčů, které sháníte?

To se uvidí. Musíme si všichni sednout a říci si, co a jak bude. Hráče vytipované máme. Nastala doba tu kádr trochu obměnit. Jsou tu hráči, kteří zde hrají dlouho a věk zastavit nelze. Litvínov byl vždycky takový, že měl spoustu hráčů místních. Je to několik let, kdy toto již není pravidlem a je potřeba hlavně vychovávat své hráče. Letos byl se zapracováním mladých hráčů problém, protože jsem chtěl využít naše juniory právě ke zvýšení konkurence v týmu. Bohužel, i když si myslím, že tam máme hráče, kteří za nás můžou hrát, tak jsem je nechával juniorům, protože hrají o záchranu. Všichni děláme maximum proto, aby se zde udržela nejvyšší soutěž juniorů, protože bez ní by to bylo hodně špatné.

Zapojil ses i do trénování u juniorky. Jak se to zrodilo?

Jsem tu každý den s A-týmem, protože po konci sezóny jsme rozhodli, že budeme do konce března ještě trénovat. Po dohodě s vedením mládeže jsme se domluvili, že juniorům trochu pomůžu. Vidím tam slušné hráče a je pro mě záhadou, že s takovými hráči se hraje o udržení, ale je to hokej a i takové věci se stávají. Musíme všichni udělat maximum proto, aby se povedlo juniory zachránit.

Je to jiné pracovat s juniory?

Jsou to mladí kluci. Je to malinko jiné, ale oni hokej milují a žerou ho, jak se říká. Takže jsem spokojený, jak k tomu přistupují. Věřím, že si to přenesou do zápasů, a že to uhrají.

Mluvil si o obměně kádru. Jak to vypadá s legendou Viktorem Hüblem, bude pokačovat?

Už jsme spolu seděli, ale budeme ještě společně mluvit s Pavlem Hynkem. Samozřejmě se věk nedá zastavit, ale Viktor je obrovská ikona litvínovského hokeje. Jeho budoucnost ještě budeme řešit, ale Viktor je vynikající hráč a super kluk, který toho tady odvedl hodně. Myslím si, že všichni stojí o to, aby byl takový hráč v klubu pracoval dál. Bude hodně záležet i na Viktorovi. Budeme to probírat a není to o jedné schůzce.

Jak je pro vás důležité, že jste podepsali některé klíčové hráče?

Pracujeme dále a řešíme, jak postavit mužstvo do nové sezóny. Sezóna byla špatná a určitě bych chtěl, aby se Litvínov vrátil do horních pater extraligy. Všichni proto uděláme maximum. Povedlo se podepsat Denise Godlu. Máme velký zájem udržet Uvise s Aaronem, ale uvidíme, jak se to vyvine. Oba pokukují po zahraničí, ale je teď těžká doba a nikdo neví, jak se to bude v zahraničí vyvíjet.

Jak to vypadá s tebou? Máš zájem pokračovat třeba i v nějaké dlouhodobější spolupráci?

Řešíme to. Jsem odtud a nevrátil jsem zatím Litvínovu, to co bych měl. Pro mě je to jasná volba i s tím, že tu bylo hodně kritiky. Lidem se ale nedivím, protože výsledky letos byly špatné. Říkal jsem to i hráčům, že se nemůžeme divit, že fanoušci kritizují, protože všichni chtějí, abychom byli v jiných patrech tabulky a aby se vyhrávalo. Je to normální, kdyby po takových výkonech kritika nebyla, tak by bylo asi něco špatně.