Máte za sebou suchou část přípravy, jak byste ji zhodnotil?

Zhodnotil bych jí velmi pozitivně. Myslím, že byla velmi vydařená, co se týká objemu, náročnosti a intenzity. Na rozdíl od minulého roku jsme měli k dispozici i ledovou plochu, což rozhodně bylo zajímavé a dobré zpestření. S přípravou a nasazením hráčů jsem velmi spokojený.

Jak byste zhodnotil výkony mladých hráčů, kteří dostali šanci trénovat s A-týmem? Přechod z mládežnických kategorií pro ně mohl být náročný.

Někteří mladší hráči s námi letní přípravu absolvovali již loni, někteří z nich s námi dokonce trénovali i během poloviny loňské sezóny na ledě, protože se juniorské soutěže neuskutečnily. Pro tyto hráče zkušenost letos nebyla úplně nová, ale měli jsme i několik úplně nových hráčů. Je dobré, že s námi byli, protože největší rozdíl mezi mládežnickými kategoriemi a dospělým hokejem je ve fyzické přípravě. Je určitě pozitivní, že touto zkušeností získali přehled o tom, co je může čekat v budoucnosti.

Neměli jste možnost mít plný kádr, jelikož někteří hráči se připravovali individuálně. Připojí se k Vám po nadcházející pauze, co je může čekat?

Někteří měli individuální plány, někteří byli po zraněních, takže jsme dali dohromady plány s jejich kondičními trenéry. V pátek jsme skončili suchou fázi turnajem v pálkované a nyní máme dva týdny dovolené. Ledová plocha bude nicméně k dispozici od 12. července pro kohokoliv z hráčů, kteří ho budou chtít využít. Všichni hráči samozřejmě dostanou od Petra Švehly tréninkový plán. Návrat nás čeká 19. července, kdy hráči podstoupí testy a 20. července bychom se měli vrátit opět na ledovou plochu.

Letos jste na led vyjeli mnohem dříve. Jak to vnímáte a co to znamená pro hráče?

Vnímám to pozitivně, bylo to pro mě něco nového a musím říct, že to bylo velmi dobré. Pracovali jsme na technických věcech, taktické záležitosti si necháme až po návratu všech hráčů. Součástí byla samozřejmě fyzická příprava a myslím si, že částečně nahradit běhání bruslením nebyl špatný nápad. Uvidíme, jak se to projeví. Hráči toho ke konci měli už dost, ale letní příprava je také o morální a mentální stránce.

Zmínil jste trénink technických věcí. Bude to pro vás výhoda, jelikož jste mohli natrénovat i individuální dovednosti, na ně už není během sezóny tolik času?

Hráčům jsme po sezóně nastínili, co od nich budeme vyžadovat a jaký bude v létě plán. Zaměřovali jsme se také na souboje, abychom do hráčů dostali zarputilost a vítěznou mentalitu. Hodně cvičení jsme stavěli na situacích jeden na jednoho, dva na dva a podobně. V loňské sezóně jsme s tím měli problémy a tentokrát jsme na to hráče chtěli připravit do následujícího ročníku. Chceme být nepříjemný soupeř pro každého protivníka, ve vypjatých situacích je potřeba, aby se projevila kreativita, takže trénink individuálních dovedností s tím jde ruku v ruce. Měli jsme rozdělené tréninky pro obránce i pro útočníky, ale všichni odváděli tvrdou práci.

Už jste měl možnost vidět na ledě nové posily, například Petra Straku či Matěje Stříteského. Jak hodnotíte jejich výkony během suché přípravy?

Myslím, že kluci to odpracovali velmi dobře. Oba šli příkladem ostatním hráčům a je vidět, že oba přišli z týmů, které si zakládaly na tvrdé práci a oba si z toho vzali dobré návyky. Jsme rádi, že jsme je získali a máme od nich určité očekávání.

Z větší části je kádr uzavřený, ale dají se očekávat ještě nějaké posily?

Určitě bychom chtěli přivést ještě jednoho centra. Uvidíme, jaké budou možnosti a podle toho se budeme přizpůsobovat.

Čekají vás také přípravná utkání. Dá se očekávat, že mladí hráči dostanou šanci se ukázat?

Samozřejmě, jinak by s námi netrénovali. Dali jsme příležitost většímu množství mladých hráčů, kteří s námi chodili na led. S některými počítají do národního výběru do dvaceti let, například s Lukášem Stehlíkem, Michalem Gutem či Ondrou Balážem. Trénovali s námi také Jan Vopat, Marek Slavík a David Skuhrovec s Jirkou Hávou, což jsou všichni perspektivní hráči, kterým bychom rádi dali prostor i v přípravných duelech. Bude na nich, jak se toho stébla chytí. Samozřejmě chceme, aby během sezóny měli pravidelný ice-time a pokud bude ta možnost, tak aby hráli mužský hokej, ať už v Litvínově, nebo například v Litoměřicích. Rádi bychom je zapracovali pro potřeby A-týmu, ale k dispozici budou i v juniorských soutěžích.

Je pro vás také výhodou, že díky přítomnosti těchto mladých talentovaných hráčů vzniká v týmu větší konkurence? Mladí hráči by v případě zranění či špatné formy mohli během sezóny zaskočit.

Podobným způsobem jsme se k tomu stavěli při plánování na následující sezóny. Nepodepsali jsme některé hráče, kteří několik let bojovali na hranici první ligy a extraligy, ale nedokázali se přes tu pomyslnou hranici natrvalo přenést. Proto bychom rádi dali šanci mladším hráčům, kteří budou hladovější a o místo v A-týmu se poperou. Je to pro nás obrovská výhoda, jsou to domácí odchovanci, kteří tvrdě pracovali a Litvínov na nich bude chtít stavět v budoucnosti.