Litvínov naposledy porazil Oceláře v loňské sezoně, v aktuálním ročníku na pocit výhry stále čeká. Přičemž letošní první střetnutí nezačalo vůbec špatně, protože chemici vedli už 2:0, Třinec se do utkání vrátil a o výhře 4:3 rozhodl v prodloužení Růžička. Tři body Verva nezískala ani koncem října, přestože držela s Třincem krok až do poloviny zápasu. Poté se Oceláři ofenzivně činili a slavili výhru 5:2.

Hokejový bůh se na stranu Severočechů nepřiklonil ani krátce před Vánocemi. Tehdy naději na zisk tří bodů vykřesal Kudrna, jenže hráči s drakem na prsou ve druhém dějství srovnali a pět minut před koncem dokonali obrat.

Domácí neúspěchy

Černožluté skvadře se v posledních zápasech nedaří. Litvínov nedokáže udržet koncentrovaný výkon po celou dobu zápasu a často se stává, že ztratí výtečně rozehrané utkání. Dalším problémem, na němž musí trenér Růžička zapracovat jsou přesilové hry. Verva totiž naposledy slavila gól v početní výhodě 4. ledna. Tehdy se o něj postaral urostlý obránce Aaron Irving. Tým zároveň trápí nekonzistentnost výsledků, o nichž mluvil po zápase se Zlínem Patrik Zdráhal.

Aktuální litvínovská forma je v červených číslech, protože chemici třikrát po sobě prohráli, dvě střetnutí dokonce na domácím ledě. Naposledy kapitulovali před kladenskými Rytíři. Severočeši totiž zažili tragickou první třetinu, kdy brankář Neužil lovil třikrát kotouč ze své sítě. Planou nadějí byl gól Hrbase. Další zásahy viděli fanoušci ve třetím dějství, kdy se dvakrát radovalo Kladno a jednou Litvínov.

„Podruhé v řadě se náš výkon nedá nazvat jinak než tristní,“ nebral si servítky Václav Sýkora. „Když se Kladno dostalo do naší obranné třetiny, tak z toho okamžitě vytěžilo gól,“ komentoval první třetinu. „Na změnu jsme měli dvě třetiny, ale ve druhém dějství jsme vsítili jen jeden gól,“ dodal Sýkora.

„Co měli, to dali,“ shrnul poměrně úsporně celé utkání obránce Marek Hrbas. „Vypouštíme souboje, máme šance, ale nedáváme z nich góly. Soupeř má příležitost a okamžitě skóruje,“ krčil rameny nad tím, kde je problém. „Nepomáhají tomu ani fanoušci, na druhou stranu se jim nemůžeme divit, když předvádíme takové výkony,“ dodal bek, který se prosadil ve druhé třetině.

Nejstarším hráčem na soupisce Litvínova je bezpochyby Viktor Hübl, jemuž bylo v srpnu 43 let. Druhé místo patří jeho dvojčeti Františku Lukeši, forvardovi je totiž 39 roků. Mezi obránci má nejvíce svíček na dortu jednatřicetiletý Matěj Stříteský.

Rozhozený favorit

Třineckým hokejistům sice patří první příčka extraligové tabulky, nicméně v posledních zápasech se Ocelářům příliš nedaří. Fanoušci, kteří si užívali čtyřzápasovou šňůru výher, musí nyní strávit dvě porážky v řadě. První náznaky přišly už v utkání na Kladně, kde favorit vyhrál „pouze“ 2:1. Následoval další venkovní zápas s Českými Budějovicemi. Hosté v jednu chvíli prohrávali už 0:2, díky své houževnatosti byli vždy na dostřel a zápas dospěl do prodloužení. V něm rozhodl o výhře Motoru Valský.

Ve 47. kole přicestovala na třinecký led Plzeň, která lavíruje mezi čtvrtým a pátým místem. Na první zásah fanoušci čekali až do 10. minuty druhé třetiny. Faul Daňa totiž potrestal švédský útočník Gustaf Thorell. Poslední vteřiny však přinesly vypjatou situaci, Třinec měl k dispozici přesilovou hru, během níž dokázal skórovat. Rozhodčí u videa nakonec zjistili, že branka padla po uplynutí hrací doby, a tak si domácí připsali druhou prohru v řadě.

„Když jsme si vytvořili šance, tak jsme je bohužel nepotvrdili a nedali z nich gól,“ hledal důvod třineckého neúspěchu Marek Zadina. „Věděli jsme, že utkání bude těžké, protože Plzeň hraje dobře v obraně a je tam agresivní,“ líčil člen realizačního týmu. „V globálu jsme byli bezzubí v útočné fázi, nebyli jsme dost hladoví,“ vypověděl na adresu třineckých Ocelářů.

„Dělali jsme všechno pro to, abychom vyhráli,“ smutnil po zápase Martin Marinčin. „Vůbec nevím, kolik času zbývalo. Velká škoda a zároveň štěstíčko pro soupeře,“ okomentoval hráč, jenž Třinec opouští kvůli reprezentačním povinnostem. „Měli jsme dost přesilovek. Je tu kvalitní mužstvo, takže musíme vyhrávat,“ dodal slovenský olympionik.

Mezi nejstarší hráče týmu patří zkušený útočník Petr Vrána, který v březnu oslavil 36. narozeniny. Podobně jsou na tom také forvardi Vladimír Dravecký a Martin Růžička. Mezi obránci pro změnu kraluje Jan Jaroměřský, jemuž je 33 let.