Narodil se 23. ledna 1996 v Liptovském Mikuláši, zajímavostí je, že Matúš Súkeľ má ještě dvojče Jakuba. Oba začali hrát hokej v tamním klubu, čísla měli velmi podobná. Súkeľ například ve druhé dorostenecké sezoně nasbíral 68 bodů ve třiceti devíti zápasech. Jeho bratr jich získal o osm méně, nebylo však pochyb, že oba mají talent. Matúš dokonce opanoval tabulku střelců.

Setkání s litvínovským brankářem

Dařilo se mu i v juniorce, a tak jej manažeři otestovali v dospělém hokeji. První starty za Liptovský Mikuláš zvládl v sezoně 2013/14, v play-off odehrál tři utkání, žádný bod však nezískal. Sáhl po něm trenér slovenské osmnáctky, Súkeľ dokonce odcestoval na mistrovství světa, na šampionátu však vyšel naprázdno.

Následující sezonu rozdělil mezi čtyři různé segmenty. Jednak působil v dresu Liptovského Mikuláše, část sezony strávil také v juniorech, kde týmu pomohl především ve vyřazovací části. Súkeľ odehrál 12 zápasů, v nichž posbíral 13 bodů. Vedle toho hájil barvy týmu HK Orange 20. Jedná se o klub, který byl zřízen Slovenským hokejovým svazem a hrají za něj především slovenští mladíci. Tým je rovněž účastníkem slovenské nejvyšší ligy.

Mimo to se objevil znovu v reprezentaci. Na juniorském mistrovství světa v roce 2015 obsadili Slováci třetí příčku. Na turnaji se vedle Súkeľa objevil nynější litvínovský brankář Denis Godla. Národnímu týmu sice nevyšel vstup do turnaje a po prohře 0:8 s Kanadou vypadaly šance na postup bledě. Klíčové utkání s Německem nakonec vyhráli 5:2, vítěznou branku měl na svědomí právě Matúš Súkeľ.

Olympionik a reprezentant

V dalším ročníku se situace opakovala, tentokrát v reprezentaci nosil áčko. Těžko říci, zda mu pomohlo k lepším výkonům, ale Súkeľ stihl během pěti zápasů jednou skórovat, na další tři branky nahrál. V téže sezoně okusil poprvé cizinu, přes dvacet utkání odehrál v dresu juniorky finské Tappary. Po skandinávském působení se vrátil domů.

Na delší dobu spojil své jméno s domovským Liptovským Mikulášem. Za zmínku stojí jeho výpomoc v jednom zápase juniorky, Súkeľ si připsal úctyhodných šest bodů. Dále ale pomáhal svému klubu. Na pět střetnutí oblékl dres bratislavského Slovanu. První oťukávačka s KHL ale dopadla neslavně, pět zápasů a nula bodů.

V roce 2017 pomáhal Liptovskému Mikuláši se záchranou, především v baráži na sebe upoutal pozornost, měl 1,5 bodu na zápas. Tyto výkony mu zajistily pozvánku do olympijského výběru. Odehrál však jedno jediné utkání, nicméně se jednalo o ojedinělý zážitek. Následující sezonu už začal v dresu Slovanu.

Tentokrát se mu dařilo lépe, odstrašující statistikou ale bylo +/-, v něm u jeho jména svítila cifra -29. Paradoxně mu vyšlo působení na mistrovství světa, odehrál sedm zápasů a nastřílel pět branek. Díky tomu se stal nejlepším slovenským střelcem turnaje. Po podařeném šampionátu podepsal smlouvu s pražskou Spartou.

Dvouroční angažmá lze považovat za povedené. Přestože se Súkeľ nepřehoupl přes hranici dvaceti bodů, pravidelně nastupoval. Nutno dodat, že nedostával tolik prostoru. I letos se objevil ve slovenském národním dresu, zapsal jedinou branku, ta padla shodou okolností v utkání s Českou republikou.

Uvidíme, zda Súkeľ dostane více prostoru a znovu v sobě probudí centra s přesnou muškou.