Narodil se v Klatovech, hokejově ale vyrostl v nedaleké Plzni. Za západočeský Lasselsberger, jak tehdy zněl název týmu, válel. První sezona v dorostu měla oťukávací parametry, Hrbas odehrál 32 zápasů, v nichž třikrát skóroval a na jednu branku nahrál. Jeho výkony šly nahoru, v dalším ročníku už dosáhl hranice třiceti bodů. Díky tomu obdržel pozvánku do reprezentace.

Nejproduktivnější bek turnaje

Nastolený trend pokračoval a Hrbasovi se v dorostu dařilo, své maximum překonal v ročníku 2008/09. Jako obránce nasbíral 37 zářezů v šestatřiceti zápasech. Byl čas na další krok, a tak si připsal devět startů za plzeňskou juniorku. Po šestnáctých narozeninách se rozhodl, že zkusí štěstí ve Spojených státech a oblékl dres celku Fargo Force. V USHL si počínal dobře, okusil i atmosféru play-off.

Během tohoto období se blýskl na turnaji „sedmnáctek“, kde se potkal například s Mikou Zibanejadem či Victorem Raskem. Hrbas odehrál pět zápasů, nasázel 4 branky a na další tři přihrál. Tato bilance mu vynesla desáté místo v rámci produktivity celého turnaje. Po povedené sezoně přišlo další stěhování, protože Hrbas prošel draftem CHL, přišel na řadu jako čtvrtý a získal ho tým Edmonton Oil Kings.

V Albertě nenavázal na své předchozí výkony, i tak odcestoval na mistrovství světa v hokeji do 18 let, které se konalo v Německu. Reprezentace sice v úvodním duelu přetlačila Švédsko, Hrbas měl prsty v obou brankách, ze skupiny nakonec nepostoupila a musela hrát o udržení.

Z Vítkovic na druhou stranu planety

Nová litvínovská posila potřebovala změnu, tu měl zajistit přestup do Kamloops Blazers. Produktivita byla lepší, skauty NHL ale nejspíše neučaroval. Po čtyřletém snění o nejlepší lize světa zamířil zpět do Česka, kde oblékl dres Sparty. Poprvé okusil seniorskou ligu, velkou část sezony 2013/14 ale strávil v Litoměřicích, s nimiž se probojoval do vyřazovací části. Dva zápasy play-off odehrál i se Spartu, ta tehdy skončila třetí.

V Holešovicích pokračoval, bodový přínos sice nebyl tak vysoký, Hrbas si však vydobyl stálé místo v sestavě. Dva roky po návratu získal se Spartou stříbrnou medaili, poté co pražský celek padl ve finále s Libercem. Po stříbrné sezoně přestoupil do Vítkovic, kde dostával více prostoru a bodově ožil.

Zlepšené výkony vynesly bekovi i pozvánku do národního týmu. V sezoně 2017/18 posbíral Hrbas 22 bodů, jeden přidal ve vyřazovací části. Po povedené štaci v Ostravě přestoupil do dalekého Amuru Chabarovsk, elitní bek odehrál v KHL 25 zápasů, v nichž zapsal jeden gól a na další dva nahrál.

V týmu se setkal s dalšími Čechy, angažmá obránce ještě více zocelilo. Musel se vypořádat s časovým posunem či jinou mentalitou. V jednom z rozhovorů pro hokej.cz vzpomínal na velblouda, který stál uprostřed náměstí.

Sladký návrat domů

V Rusku se Hrbasovi zalíbilo a chtěl v KHL pokračovat, o to více tuzemské fanoušky překvapila zpráva, že obránce přestoupil do Mladé Boleslavi. „Vidíme v něm velký potenciál,“ řekl při tiskové konferenci Bruslařů sportovní ředitel Radim Vrbata.

A opravdu, změna Hrbasovi pomohla a znovu střílel branky. V předminulé sezoně jich nasázel sedm, u dalších jedenácti asistoval. V ročníku, který poznamenala pandemie nemoci covid, zastavilo zadáka zranění, a tak se objevil v mladoboleslavském dresu pouze šestadvacetkrát. Poprvé vyšel gólově naprázdno, zaznamenal však pět asistencí.

Po sezoně oznámil odchod z Mladé Boleslavi a podepsal jednoletý kontrakt se severočeským Litvínovem. Vedení doufá, že zkušený bek vyztuží obranu a zacelí díru, které v černožluté defenzivě zůstala po odchodu Jana Ščotky.