Vstup do sezóny se oběma úterním soupeřům vydařil zcela rozdílně. Verva nejprve v prvním zápase nového extraligového ročníku v pátek nestačila na domácím ledě na vítkovickou Rideru. Chemikům zatápělo především americké útočné duo Mueller - Krieger. Prvně jmenovaný dvakrát skóroval, druhý měl pro změnu primární asistenci na všechny tři branky hostů. Góly Andreje Kudrny, který vyrovnával na průběžných 1:1, ani Šimona Stránského, který v přesilovce snižoval na 2:3, nakonec na zisk bodů nestačily. 

V neděli pak Litvínov vyjel na první venkovní zápas do pražské O2 arény, kde byl dvě třetiny lepším týmem, mezi 50. a 55. minutou si však hráči v černém vybrali slabší chvilku, během níž třikrát inkasovali. A protože na pozorně chytajícího Jakuba Kováře v brance Sparty nikdo recept nenašel, odjížděli chemici i ze druhého utkání v sezóně bez bodů. 

"My jsme drželi padesát minut, pak jsme bohužel začali nepochopitelně chybovat. Byly tam hrozné chyby v obranném pásmu, soupeř to potrestal a proto jsme prohráli," komentoval Vladimír Růžička výsledek nedělního utkání. "V pátek i proti Spartě byl po dvou třetinách remízový stav. My pak ale dostaneme gól a mně trošku připadá, že se z toho sesypeme," dodal hlavní kouč. "Chyběla nám produktivita, měli jsme zvládnout přesilové hry a dostat se do vedení. Zápas by dopadl obráceně," tuší obránce Patrik Demel, během jehož vyloučení padla rozhodující branka zápasu. "Musíme na tom zapracovat, abychom využívali gólové příležitosti v dalších zápasech. Utkání následují v rychlém sledu, už v úterý nás čekají České Budějovice. Musíme se na to připravit, nastavit si to v hlavě a jít na led s tím, že chceme tři body," dodává obránce se zkušenostmi ze zámořské univerzitní soutěže.

Z kabiny hostů

Naopak České Budějovice dosud neokusily hořkost porážky. I přes velké změny v kádru oproti loňské sezóně rozehráli svěřenci trenéra Jaroslava Modrého nový extraligový ročník na výbornou. Na úvod porazili mistrovský Třinec na jeho ledě 0:2 po brankách Mikuláše Hovorky a Martina Hanzla v prvních 10 minutách utkání. Pro mladého obránce Hovorku to byl snový extraligový debut, první střídání, první střela a hned první a navíc vítězný gól proti loňskému mistrovi. Dominik Hrachovina v brance Motoru musel předvést úctyhodných 46 zákroků, aby vychytal první čisté konto v sezóně. 

V neděli pak Jihočeši porazili brněnskou Kometu vysoko 6:2, hattrickem se blýskl kapitán Milan Gulaš, tři asistence si připsal Lukáš Pech a exlitvínovský Martin Hanzl vedle dvou gólových přihrávek zaznamenal úspěšnost 63 % na vhazování. "Chceme navázat na to, jak jsme hráli. Není to jen o gólech, ale hlavně o práci, že taháme všichni dopředu dozadu a hrajeme přesně to, co chceme. Plníme do posledního puntíku plán, který si řekneme před zápasem, a dokážeme vyhrávat zápasy proti papírově silnějším," liboval si Milan Gulaš.

Favoritem se tedy podle aktuálních výkonů mohou zdát České Budějovice. Je ale třeba mít na paměti, že Litvínov vyhrál pět z posledních šesti vzájemných zápasů a v českobudějovické Budvar Areně zvítězil třikrát za sebou. Kdo prodlouží svou vítěznou sérii, jestli Motor tu z aktuální sezóny, nebo Verva tu z českobudějovického ledu, se dozvíme v úterý v podvečer. Zápase začíná v 17:30.


Sledujte naše nové účty na sociálních sítích: