Jak se zrodil tvůj příchod na sever Čech?

Nejdříve jsem to řešil s agentem, který mi říkal, že má o mě Litvínov velký zájem. Pak mi volal pan Hynek a po něm i pan Růžička, že by mě chtěli mít v týmu. Řešil jsem i jiné nabídky, takže jsem si to chvíli nechal projít hlavou, ale došel jsem k názoru, že mi angažmá v Litvínově dává největší smysl. Zájem pana Růžičky byl velký, a proto jsem tady podepsal.

Proč zrovna Litvínov? Nabídek jsi asi neměl málo…

Pan Růžička mi nastínil, kde se mnou počítá a jakou bych měl mít roli. S Patrikem Zdráhalem jsme velmi dobří kamarádi, takže jsme se o tom také spolu bavili. Pokud Patrik zůstane, tak by bylo skvělé si s ním zase zahrát. Byl to také jeden z důvodů, proč jsem podepsal v Litvínově.

V Litvínově se potkáš s kluky z Vítkovic s Patrikem Demlem a Zdráhalem, jak se na ně těšíš?

Těším se moc, je fajn tu být s nimi. Se Zdráhym se znám od mala a s Patrikem Demlem se znám také spoustu let. Je to super, že tu kluci jsou a věřím, že mi to ze začátku hodně usnadní v novém angažmá.

Zjišťoval sis od nich nějaké reference?

Samozřejmě jsem se bavil s oběma Patriky. Dali mi nějaké informace, takže to bylo super. Táta trénoval v Litvínově dva roky, takže mi k tomu také něco řekl, takže mám dost informací (usmívá se…).

Poslední dva roky jsi strávil ve Finsku. Jaký rozdíl je mezi jejich nejvyšší soutěží a TELH?

Rozdíl je hlavně v rychlosti, protože finský styl hokeje je založený hodně na bruslení. Lítá se nahoru a dolu. V extralize asi i tím, že tu hraje hodně zkušených hráčů, tak je to trochu jiné. Není to ale nějaký diametrální rozdíl, hokej je všude podobný.

Trenér Růžička by chtěl v nové sezóně hrát přímočarý a důrazný hokej. Je to přesně ten styl, který ti vyhovuje?

Určitě, loni jsme hráli hodně aktivní hokej. Jsem na to zvyklý a myslím si, že jsem i dobrý bruslař, takže věřím, že mi to bude určitě vyhovovat.

Do extraligy se vracíš v trochu jiné roli. Litvínov bude na tebe spoléhat. Bude to velký tlak?

Proto hraji hokej, abych byl lídrem (směje se…). Chci táhnout mužstvo, určitě by nás tam mělo být víc. Tým musí šlapat, ale já jsem rád, že bych měl mít výraznější roli. Je to teď jen na mě, abych dokázal, že můžu být tím lídrem a táhnout tým.

Vidíš velkou šanci i v tom, jak se v Litvínově zvedl Patrik Zdráhal, který se vypracoval až do pozice reprezentačního útočníka?

Patrik dostal hodně prostoru a využil toho. Je to výborný hokejista. I to bylo asi jedním z důvodů, proč tu jsem. Když se mi bude dařit, tak věřím, že prostor dostanu a budu dělat všechno proto, abychom byli úspěšní a sezóna byla určitě lepší, než ta loňská.

Loni jsi za nároďák odehrál osm zápasů, ale letos ti šanci nedali. Nemrzí tě to?

Letos jsem nabídku nedostal. Je to trochu takový paradox, protože loni se mi sezóna až tolik nepovedla a pozvánku jsem dostal. Letos byla sezóna lepší, ale nominace nepřišla. Tak to ale je, tým není nafukovací. Budu makat a dělat vše proto, aby pozvánka přišla třeba v nové sezóně.

Jak se těšíš na litvínovské fanoušky a Zimní stadion Ivana Hlinky?

Moc se těším, protože si pamatuji, že když jsme jeli do Litvínova, tak se tam vždy soupeřům hrozně špatně hrálo. Zimák je takový specifický a fanoušci tam vždy vytvoří bouřlivou atmosféru. Na to se moc těším.

Nebude pro tebe trochu skok, že budeš po Ostravě a Brně v malém městě v Litvínově?

Vůbec, ve Finsku jsem byl dva roky také v malém městě. Jsem na to zvyklý a město pro mě nehraje nějakou velkou roli. Naopak mi to celkem vyhovuje, že je to všude blízko. Takže je to fajn a těším se na to.

Kdy se připojíš k týmu?

Připojím se v červenci na ledě. Jsem domluvený s panem Hynkem i panem Růžičkou, že se budu připravovat sám a připojím se až na led.