V posledních týdnech došlo k několika změnám v realizačním týmu. Můžeš je fanouškům přiblížit?

Po sezóně ukončil trenérskou kariéru Václav Sýkora, kterému bych chtěl ještě jednou poděkovat za to, co odvedl pro litvínovský hokej. Během 25 let se na litvínovskou střídačku postavil třikrát, odkoučoval tu 7 sezón. To si zaslouží hlubokou poklonu. K Vencovi mám speciální vztah, potkali jsme se už na Fakultě tělesné výchovy, hokejový život nás svedl dohromady čtyřikrát, nejen v Čechách, ale také v Rusku.

Vladimír Růžička tedy přišel o zkušeného asistenta. Jak se trenérský štáb doplnil?

Vláďa Růžička podepsal novou smlouvu a jako asistenta si vybral Karla Mlejnka, který patří do mladší generace trenérů, zároveň má za sebou ale spoustu zkušeností. Poslední dva roky působil jako hlavní trenér reprezentační dvacítky. Od další fáze letní přípravy potom doplnil realizační tým na pozici druhého asistenta Daniel Branda, který už s Vláďou Růžičkou spolupracoval v Hradci Králové. Nové smlouvy podepsali také trenér brankářů Zdeněk Orct a kondiční trenér Petr Švehla. Na pozici videokouče se potom vrací Viktor Lukeš, který zdejší prostředí dobře zná, v trenérských funkcích strávil v Litvínově 12 sezón.

Změn doznal také sportovní úsek klubu.

Tomáš Vrábel po dvou sezónách odešel zpátky do Jihlavy, odkud dostal nabídku dělat sportovního manažera. Pro něj je to posun v kariéře, přeji mu hodně štěstí a děkuji za ty dva roky práce, které tady odvedl. Na jeho místo sportovně technického manažera přišel Martin Vejvoda, který má na obdobných pozicích zkušenosti z Kladna a z Mladé Boleslavi. Chceme také zapojit Viktora Hübla, který je bezesporu obrovskou osobností, a dohodli jsme se, že bude od srpna působit v roli skauta. Bude působit především v mládeži a sledovat potenciální talenty v nižších soutěžích.

Když už jsme u Viktora Hübla, spolu s ním skončil v klubu také František Lukeš, kariéru ukončil i František Gerhát.

Předně bych chtěl jak Viktorovi, tak Frantovi Lukešovi i Frantovi Gerhátovi nesmírně poděkovat za všechno, co pro Litvínov udělali. Slovy se to dá jen těžko vyjádřit. Jsou to opravdoví srdcaři, kteří s Litvínovem spojili prakticky celou kariéru. Vanta odehrál pár let v Českých Budějovicích a na Slavii, přesto je ale litvínovským rekordmanem. František Lukeš nikde jinde v extralize nehrál, stejně tak František Gerhát. To už se dnes nevidí. Rád bych jim popřál do další životní etapy hodně štěstí i zdraví.

Kdo zaplní jejich místo v sestavě?

Přivedli jsme Šimona Stránského, Jindřicha Abdula a Nicka Hlavu. To jsou všechno kvalitní důrazní útočníci, kterým věříme. Zároveň se snažíme zapracovat i mladší hráče. Po dobré sezóně v Jihlavě se vrací Filip Helt, šanci porvat se o místo v sestavě dostane i Marek Berka, novou smlouvu podepsali Jiří Fronk a Pawel Zygmunt. V kádru pro nadcházející sezónu zůstává také Michal Gut, který se dostal i do nominace na juniorské mistrovství světa.

Michal Gut tedy letos nebude hrát v zámoří?

Michal má s naším klubem platnou víceletou smlouvu, která mu umožňovala strávit jednu sezónu za mořem. Toho využil vloni, měl výbornou sezónu v Everettu ve WHL, patřil tam mezi nejlepší hráče. Pokud nepřijde nabídka přímo z NHL, odehraje další sezónu u nás.

S týmem trénují také další talentovaní mladíci. O které hráče jde?

Od začátku přípravy jsou s A-týmem také obránce Lukáš Hocelík a útočníci Marek Slavík, David Skuhrovec, Jan Vopat, Vojtěch Kysela a Jan Šprynar. Posledního jmenovaného si v draftu CHL vybral kanadský juniorský klub Rimouski Océanic a Honza využil možnosti odejít do zámoří. Bude tak následující sezónu před draftem NHL více na očích. Jeho odchod mě na jednu stranu mrzí, protože v přípravě i teď na ledě vypadal opravdu skvěle, i proto se dostal do nominace národního týmu U18 na Hlinka Gretzky Cup. Zároveň je to ale skvělá reklama pro klub a my mu samozřejmě přejeme hodně štěstí jak teď v reprezentaci, tak v následující sezóně za mořem.

Změnit působiště se rozhodli Aaron Irving a Uvis Janis Balinskis, v obraně nepokračují ani Marek Hrbas a Matěj Stříteský. Na kterých hráčích bude stát obranná hra v nadcházející sezóně?

I tady bych chtěl všem zmíněným hráčům poděkovat za jejich odvedenou práci. Aaron i Uvis se postupně vypracovali v lídry týmu, nebál bych se říct mezi nejlepší obránce extraligy, a mají u nás dveře kdykoliv otevřené. Už v průběhu sezóny jsme měli nabídky na jejich výměnu do zahraničí, na to jsme ale nepřistoupili, protože jsme si nemohli dovolit přijít o takové hráče. Od podzimu jsme s nimi jednali o nových smlouvách, předložili jsme jim na české poměry velmi nadstandardní nabídky, rozhodli se však pro změnu. Irvinga zlákalo Finsko a vidina možného angažmá v KHL, Balinskis se pro změnu viděl ve Švýcarsku nebo ve Švédsku, což mu ale nevyšlo, protože se na evropský trh vlivem politické situace vrátila spousta hráčů z KHL. Nakonec tak na doporučení agentů zvolil jiný extraligový klub s tím, že s vidinou lepších týmových výsledků přijde i lepší nabídka z ciziny.

Hodně jste s trenéry stáli také o Jana Ščotku, proč jeho návrat nakonec nevyšel?

To mě opravdu hodně mrzí. Honza tu úspěšně působil tři sezóny, pak si chtěl vyzkoušet zahraniční angažmá. Byli jsme s ním neustále v kontaktu a když se rozhodoval, že se bude vracet do zpátky do Česka, hned jsme s ním začali jednat. Je to kvalitní útočný obránce, což prokazoval letos i v národním týmu. Musíme se však ohlížet na náš rozpočet a Kometa mu učinila vyšší nabídku, které jsme nemohli konkurovat.

Pracujete tedy ještě na doplnění obranných řad?

Přišli Radim Šalda a Kristaps Zile, od kterých si hodně slibujeme. Nové smlouvy podepsali také Daniel Kolář a Honza Strejček. Nadále však intenzivně hledáme náhradu za Irvinga a Balinskise. Řešíme to s celým realizačním týmem, měli jsme rozjednané kvalitní zahraniční beky, nakonec však podepsali v KHL nebo ve Finsku. V co nejbližší době bychom ale chtěli dva nové hráče do obrany představit.

Vraťme se ještě k novým mantinelům a zúžení ledové plochy. Jak to ovlivní hru Litvínova?

Velký dík patří městu Litvínov, které jako vlastník zimního stadionu dokázalo velmi rychle zprocesovat výměnu mantinelů, které budou splňovat licenční podmínky APK. Bez toho by se tu extraliga hrát nemohla. Jak to ovlivní hru, to je spíš otázka na trenéry. Samozřejmě to změnu přinese, z mých zkušeností z klubů, kde k zúžení plochy došlo, se hra zrychlí a je atraktivnější pro diváky.

V červnu byl novým prezidentem Českého hokeje zvolen Alois Hadamczik. Jakým směrem se bude hokej v České republice pod jeho vedením ubírat?

Volbou Aloise Hadamczika dalo hokejové hnutí najevo, že stojí o změnu. Ze všech kandidátů na prezidenta tu vidinu změny představovali pouze Dominik Hašek a právě Alois Hadamczik. Jeho vítězství v prvním kole bylo jednoznačným signálem. Co se týče Otakara Černého, rád bych uvedl na pravou míru, že Litvínov mu nedal nominaci na prezidenta svazu, jak bylo uváděno v televizní debatě, pouze jsme ho podpořili v kandidatuře na doplňujícího člena výkonného výboru.

Klub má za sebou další sezónu ovlivněnou koronavirem. Jaký dopad měla na ekonomickou situaci klubu?

Nebylo to snadné, děkujeme všem sponzorům včetně města, že při nás stáli. Stejně tak je pro nás důležitá podpora fanoušků. Chceme být vůči nim fér, proto jsme vytvořili systém kompenzací, ze kterých si mohl vybrat každý. Rád bych poděkoval všem, kdo se rozhodli nechat peníze klubu. Uvědomujeme si, že v současné ekonomické situaci to není pro nikoho úplně jednoduché. Zároveň mám radost z toho, že se nám pro novou sezónu podařilo získat nové silné partnery.

Fanoušky také zajímá, kdy půjdou do prodeje permanentky na novou sezónu?

Prodej permanentek spouštíme začátkem srpna. Ačkoliv se všechno zdražuje, my jsme se rozhodli ceny ponechat stejné jako v předchozí sezóně. Věříme, že to fanoušci ocení. My v první řadě musíme hrát lepší hokej, abychom fanoušky přilákali na stadion naším výkonem.

Změn se dočká také občerstvení na zimním stadionu. Na co se mohou fanoušci těšit?

Občerstvení na stadionu svěřilo město novému provozovateli. V polovině srpna by se měla otevřít bývalá restaurace North, nové budou i stánky během zápasů. Věříme, že fanoušci budou s novým servisem spokojeni.

6. srpna čeká Zimní stadion Ivana Hlinky velká rozlučková exhibice s legendami Viktorem Hüblem a Františkem Lukešem. Co všechno klub chystá?

Ve spolupráci s Viktorem a Františkem jsme se ujali organizace jejich rozlučky. Pojali jsme to velkolepě, marketingové oddělení tomu věnuje velké úsilí, abychom fanouškům i oběma klukům nabídli nezapomenutelný zážitek. Za všechno, co pro Litvínov během své kariéry udělali, si zaslouží důstojné poděkování. Fanoušci se mohou těšit na bohatý předzápasový program s našimi sponzory, speciální merch ve fanshopu, předzápasový ceremoniál a především na spoustu skvělých hráčů, které neměli delší dobu možnost vidět. Někteří fanoušci se dotazovali i na rozlučku Michala Trávníčka, i jemu jsme po jeho konci v Litvínově nabízeli různý varianty rozloučení, rozhodl se však naší nabídky nevyužít s tím, že ji uspořádá až po konci aktivní hráčské kariéry.