Vzájemné zápasy v této sezóně jsou v jasné režii litvínovských, kteří vyhráli dva dosavadní duely a neztratili v nich ani bod. Nejdříve v patnáctém kole na domácím ledě, kdy Verva rozhodla o vítězství třemi góly v třetí části, kterými odskočila do vedení 4:1. Hosté z Karlových Varů sice ještě vstřelili dvě branky a zdramatizovali vývoj utkání, ale tři body zůstaly na Severu Čech. V druhém utkání to bylo podobně vyrovnané a zápas skončil také pouze o jednu branku. Litvínov začal na ledě Energie dobře, když šel do vedení 2:0 zásluhou Estephana a Kudrny. Domácí ale dokázali ještě do konce první části snížit. Klid na litvínovské hole dodal ve dvaačtyřicáté minutě útočník Patrik Zdráhal, který poslal Litvínov do dvoubrankového vedení. Karlovy Vary dokázaly stejně jako v prvním vzájemné zápase této sezóny pouze snížit díky brance Černocha. Litvínov si tak ze Západních Čech odvezl plný počet bodů.

Verva nezvládá konce zápasů
Ano je to tak. Litvínov stále dokola ztrácí dá se říct vyhrané zápasy. Poslední utkání v Pardubicích je toho důkladným příkladem a nebylo to poprvé. V posledních utkáních se to stalo i na domácím ledě v utkání se Zlínem, kdy Patrik Zdráhal zvyšoval v devětačtyřicáté minutě už na 3:1, ale i tak se Verva musela spokojit pouze s bodem. Mohli jsme to vidět i začátkem roku, znovu na domácím ledě a tentokrát proti Kometě Brno. Verva ještě v polovině zápasu vedla 2:0, ale znovu přišel špatný konec třetiny, kdy Kometa snížila a poté dokázala utkání otočit v prodloužení. I zápas s Třincem nebyl vůbec špatně rozehraný. Litvínov se dostal do vedení, ale v devatenácté minutě dostal branku na 1:1. Druhá třetina byla skoro totožná, jelikož Třinec přidal branku na 3:2 v minutě devětatřicáté, takové branky do kabiny týmu na psychice určitě moc nepřidají, protože třetí část byla v jasné režii Ocelářů, kteří během posledních osmi minut vstřelili tři branky a odvezli si tři body za výhru 6:2. Na Litvínovu teď leží deka a důkazem toho je i poslední zápas v Pardubicích. Útočník Patrik Zdráhal zvýšil vedení Vervy v 55. minutě na 5:3 a už to vypadalo na jasnou záležitost. Jenže… Netrvalo to ani minutu a Pardubice dokázaly zásluhou Pauloviče a Musila vyrovnat a poté dokonat obrat v prodloužení. Díky těmto ztrátám se Litvínov nachází na třináctém místě se ziskem třiapadesáti bodů. Jeden bod ztrácí právě na Karlovy Vary, které jsou na dvanáctém místě zaručující play off. 

„Pro nás je dnešní utkání velké zklamaní. Byť z Pardubice se vozí body těžko a jeden bod je dobrý, ale vzhledem k průběhu zápasu, kdy vedeme v zápase třikrát o dvě branky, tak se nedá hovořit o ničem jiném než o zklamání,“ popsal utkání s Pardubicemi Václav Sýkora.

„Stejně jako patnáct zápasů této sezony,“ odtušil po utkání útočník Patrik Zdráhal. „Vedeme o jeden nebo dva góly, ale nedohrajeme to do konce,“ krčil rameny útočník, který patří mezi ofenzivní tahouny. „Hrajeme celou třetinu beton, vyhazujeme puky, děláme, co máme, pak dáme gól na 5:3 a totálně se zblázníme,“ hledal vysvětlení dalšího litvínovského kolapsu.

Nejproduktivnějším hráčem Litvínova zůstává Kanaďan Giorgio Estephan, který si připsal šestatřicet kanadských bodů za čtrnáct branek a dvaadvacet asistencí, zároveň je i nejlepším nahrávačem týmu. střelci v litvínovském dresu vede Patrik Zdráhal s patnácti branky. Kanadský obránce Aaron Irving stráví na ledě v průměru čtyřiadvacet minut na utkání.

 

Boj o play off do posledních kol

Karlovy Vary jsou na tom velmi podobně jako Verva. Mají velmi nevyrovnané výkony a díky tomu se nachází jen jeden bod před Litvínovem, ale mají oproti litvínovským ještě dva zápasy k dobru. V minulém kole nedokázaly dotáhnout zápas s Hradcem do vítězného konce, když v šestapadesáté minutě otočily skóre na 3:2 zásluhou Jakuba Fleka. Finský útočník v barvách Hradce Ahti Oksanen ale dokázal jednačtyřicet sekund před koncem srovnat a Hradec Králové vyhrál po nájezdech. Karlovy Vary udělaly právě s Hradcem brankářskou rošádu, když ze Západních Čech putoval do Hradce brankář Filip Novotný a na druhou stranu byl poslán Štěpán Lukeš. Oba brankáři proti sobě hned nastoupili v tomto zápase, tudíž to bylo velmi zajímavé a z vítězství se mohl radovat Filip Novotný, který ve Varech strávil čtyři a půl sezóny. Západočechům se vůbec nedaří ve venkovních zápasech a jsou za Zlínem druhý nejhorší.

„To utkání bylo dnes těžké a bylo vyrovnané. Myslím si, že se to tahalo od začátku do konce. Po druhé třetině a možná před zápasem bychom ten bod brali asi víc než po tom konečném průběhu,“ hodnotil utkání s Hradcem trenér Energie Tomáš Mariška. „Klobouk dolů před našimi hráči, že to zvládli a jak se dokázali ještě ve třetí třetině vybičovat k obratu. Škoda, že jsme nedotáhli alespoň nájezdy, ale každý bod je pro nás teď zlatý,“ pochválil karlovarský trenér svoje svěřence.

„Trochu mi proběhlo hlavou, kdo bude mít výhodu, jestli já, nebo oni. Známe se z tréninků, vím, kam střílí. Asi na tom byli lépe oni, když vyhráli v nájezdech,“ hodnotil utkání brankář Štěpán Lukeš, který chytal proti svému bývalému týmu.

Nejproduktivnějším hráčem Energie je Tomáš Mikúš, který si připsal třiatřicet kanadských bodů za osm branek a pětadvacet nahrávek, zároveň je nejlepším nahrávačem týmu. Nejvíc branek v týmu má Tomáš Vondráček ten se trefil v sedmnácti případech.