Třiadvacetiletý forvard je odchovancem Letňan, odkud ve starším dorostu zamířil do Plzně. Už v mládežnických letech patřil k talentům a řadil se vysoko v produktivitě soutěží. Pravidelně reprezentoval Česko v mládežnických reprezentačních výběrech. V extralize debutoval v sezóně 2016/2017 v dresu Plzně.

Ze západních Čech se přesunul na druhý konec republiky do Hradce Králové. V hradeckém Mountfieldu se vypracoval mezi stabilní členy A-týmu. V extralize nastoupil do 134 zápasů s bilancí 11 gólů a 30 asistencí. Ačkoliv nebyl draftován, zaujal svou hrou zástupce slavného Chicago Blackhawks, kde loni podepsal dvouletý nováčkovský kontrakt. „Matěj je typ hráče, který má výborné bruslení. Je přímočarý a myslím si, že nám může hodně pomoci. Další věcí je zvýšení konkurence v našem týmu. Poslední extraligovou sezónu v Hradci měl velmi slušnou a loni byl v zámoří, takže už má za sebou určité zkušenosti. Počítáme, že nám pomůže směrem dopředu i dozadu. Očekáváme od něj rychlost a drajv, aby přinesl do mužstva novou energii,“ popisuje hlavní trenér Vervy Vladimír Országh.

V loňské sezóně po odchodu z Hradce nastupoval v AHL za tým Rockford IceHogs, který je farmou Chicaga. Ve 27 zápasech zapsal 7 bodů za 4 góly a 3 asistence. Letos se snažil probojovat na předsezónním kempu do NHL, ale neuspěl a rozhodl se pro návrat do Česka. Poprvé v kariéře tak oblékne litvínovský dres. „Měl jsem pár nabídek, ale ta od Vervy mi dávala největší smysl. Chci se ukázat a věřím, že dostanu i hodně prostoru. Z toho důvodu jsem se rozhodl podepsat právě v Litvínově,“ říká útočník Matěj Chalupa.

Statistiky Matěje Chalupy: