Jak to s tebou vypadá?

Přípravné kempy začínají až v půlce září, takže jsem se vrátil v polovině června domů a dal jsem si dovolenou. Aktuálně se vracím do tréninku, abych byl připravený.

Budeš trénovat s litvínovským týmem nebo zvolíš individuální přístup?

Domluvil jsem se s vedením a Vladem, jestli bude možné se do tréninků zapojit. Naštěstí mi vyšli vstříc a já se budu moct dostat do tempa. Nicméně měl jsem připravenou alternativu - trénovat s juniorkou.

Jak dnes koukáš na loňskou sezonu? Myslíš si, že to byl ztracený ročník?

Neřekl bych, čas jsem využil jiným způsobem, zesílil jsem a mám lepší fyzičku. Po obnovení to nebylo ani dobré ani špatné, ale mohlo to být lepší. Zaplať pánbůh, že jsme odehráli alespoň nějaké zápasy. V AHL jsem měl velkou roli, strávil jsem na ledě hodně minut a lepší než sedět na  taxi squadu a čekat čtyři měsíce na zápas.

Teď už jen přijít na to, jak proniknout do NHL…

Myslím si, že je to hodně o štěstí. Na druhou stranu chci být stoprocentně připraven. Může se mi povést kemp a trenér si mě povolá do týmu. Někdo se může zranit, pak člověk dostane šanci a nesmí ji pustit. Já jsem šel cestou AHL, kde jsem musel bojovat o kontrakt, a teď už je to jenom na mně. Musím udělat ten další krok.

Jak si vnímal fakt, že ti trenér dal větší roli?

Udělal mě jedním z kapitánů, což byla pro mě, pro dvaadvacetiletého Evropana, pocta. To se asi nestává každému. Využíval mě při oslabeních a při důležitých situacích jako přesilovka nebo poslední pětiminutovky. Hrál jsem v průměru dvacet minut na zápas. 

Myslíš si, že tento přístup znamená jakousi přípravu na NHL?

Nevím, jestli se jedná o přípravu, ale určitě to něco znamená, protože jsem si v organizaci vytvořil nějakou roli. Vedení i trenéři mi věří, já však nesmím usnout na vavřínech a budu pokračovat v tvrdé práci. Po uplynulé sezoně na mě koukají úplně jinak, zároveň patřím mezi zkušenější hráče.

Kouká se i v AHL tolik na produktivitu jako v Čechách?

V Čechách je to bráno jinak než v Americe. Tady když nemá hráč body, lidi nadávají a říkají, že na to nemá. V zámoří dostávají hráči role, které musí plnit. Pokud to tak dělají, body přijdou samy. Nicméně třetí nebo čtvrtá lajna hraje proti nejlepším a mají úplně jiné funkce, než elitní formace.

Jakou roli máš ty?

Především být dobrý do obrany a znepříjemňovat hru těm nejlepším hráčům. Určitě nejsem typ, který bude dávat třicet gólů za sezonu, čímž neříkám, že by se mi to nelíbilo. Každý má jinou roli a tu musí plnit.

Na kempu se setkáš s elitními hráči Jets, budeš nervózní?

Už vloni jsem letěl s Nikolajem Ehlersem, nebral mě jako bažanta a dokonce jsme se bavili o hokeji. Když nastoupíte na led, berou vás jako součást týmu a ne jako farmáře.

Winnipeg provedl určité změny, nepotkáš se například s Patrikem Lainem…

Zažil jsem ho jenom na přípravných kempech a musím říct, že je svůj. Není vůbec výřečný, když se mu něco nelíbí, tak to dělat nebude. Na kemp ale dorazil skvěle připraven, měl vynikající střelu a dobře bruslil. Je to také o tom, jak si sedne s trenérem.

Sleduješ přestupové tahy Jets?

Koukám s kým podepisují nové smlouvy. Blíží se rozšiřovací draft, to bude také zajímavé, nicméně to jsou věci, které já neovlivním. Pro mě je důležité se připravit, a pak někomu sebrat práci. Uvidíme, jak se všechno vyvine, musím zapracovat během těchto dvou měsíců.

Už víš, co od kempu čekat, takže si ho jedeš spíš užít nebo propukne nervozita?

Tréninky jsou vesměs stejné, podobné jsou i testy, které nás čekají. Samozřejmě je na místa v prvním týmu tlačenice, hlavně se změní role, kterou plníte v AHL. Nepůjdete do prvních dvou formací. Udělám ale všechno proto, abych získal místo v NHL.

Berou trenéři v potaz i chování a nálady hráče?

Určitě, já jsem své chování nezměnil, přestože jsem dostával málo času na ledě. Když mě trenér neposlal na přesilovku, neměnil jsem výraz a hrál jsem pořád stejně. Nebyl jsem uražený a věnoval jsem se zlepšování svých výkonů.