Petře, získali jste první bod v sezoně. Jste spokojený s výkonem mužstva?

Myslím si, že dnes už to mělo takové parametry, které bychom chtěli ve výkonech mít. Osobně si myslím, že ani se Spartou nebo Vítkovicemi nebyly naše výkony tak špatné. V zápase s Vítkovicemi jsme hodně chybovali a na Spartě se nám to také trochu složilo, ale všichni jsme věděli, že výkon s Českými Budějovicemi byl neakceptovatelný. Jsem spokojený s reakcí mužstva. Ve středu jsme si řekli nějaké věci a předvedli jsme úplně jiný výkon. Je škoda, že to stačilo pouze na bod.

V zápase jste měli velkou energii a šli jste si za vítězstvím…

Nemám žádnými daty podložené, ve kterém zápase jste bruslili líp. Podali jsme výkon, od kterého se musíme odrazit. Nemůžeme věšet hlavu, že jsme získali jen bod. Sice je to škoda a všechny nás to mrzí, ale extralige je těžká a velmi vyrovnaná. Musíme věřit tomu, že když budeme podávat takové výkony, tak budeme body sbírat pravidelně.

Ve třetí třetině jste si vytvořili tlak, ale posléze jste museli bránit dvojité oslabení. Jste ve finále rádi za jeden bod?

Ano, jsme rádi. Je to důležitý bod pro naší psychiku. Bude se nám lépe ráno vstávat, až se probudíme a v tabulce budeme mít zapsaný alespoň tu první vlaštovku, než kdyby tam byla opět nula. Je pravda, že jsme si za vítězstvím šli a chtěli jsme tři body, ale vzhledem k tomu, co proběhlo ve druhé půlce třetí třetiny je i ten bod dobrý.

Klíčovým momentem utkání bylo zmíněné ubráněné oslabení. Je to dobrý signál pro mužstvo?

Ano. Inkasovali jsme poměrně hodně gólů v oslabení, zejména v předchozích třech zápasech. Ve výsledku je jedno, jestli to jsou nešťastné góly nebo náhodné odrazy. S Libercem se nám podařilo ubránit nejen klíčové dvojité oslabení, ale zvládli jsme všechna ostatní. Myslím, že při hře 4 na 5 jsme hráli dobře, nikde jsme nehořeli a poctivě jsme si vše odbránili. Ubránit oslabení 3 na 5 je i o štěstí, kolikrát to kluky trefí. Bylo to dobré. Šimon Zajíček nás vzadu podržel, my jsme doslova padali po držkách. Potom se k tomu přidá i štěstí. Podařilo se nám to ubránit a střídačka z toho nadšení potom žila dál. Musíme si z toho vzít to dobré.

Zmínil jste, že tu bylo po zápase s Českými Budějovicemi dusno. Museli jste si to vyříkávat?

Dusno bych úplně neřekl. Spíš byly v zápase věci, které se nám i trenérům nelíbily. Tak jsme si k tomu sedli. Tady je potřeba takové situace zastavit včas a nyní čas ještě je. Chce to pouze začít bodovat a podávat takové výkony, které budou uspokojivé.

Čím to podle vás může být? Přípravu jste zvládli výborně…

Takový je sport. Na tuhle otázku asi nikdo nenajde jen tak odpověď. Zkrátka se to tak sešlo. Podle mě jsme měli na Spartě po dvou třetinách vést tak 3:0 nebo 4:0. Pak bychom vůbec neřešili to, že jsme inkasovali gól z jednoduché střely deset minut před koncem. Některé hráče včetně mě trápí zakončení nebo čekají na svůj první gól, což se následně odráží na tom, že se dostaneme do zakončení, ale chybí nám dostatek sebevědomí. V přípravě nám to celkem padalo, ale teď se to zadrhlo. Viděli jsme, že když podáme výkon jako s Libercem, tak můžeme hrát úplně s každým. Věřím tomu, že se to brzy otočí i v našem zakončení a budeme zase vyhrávat.

Poprvé jste v roli kapitána a ihned jste musel čelit nepříjemnému momentu po špatném startu mužstva do sezony. Jak jste k tomu přistupoval?

Vzhledem k přípravě a pár zápasům v extralize je třeba nevěšet hlavy a věřit v naše schopnosti. Není to nic jednoduchého, protože jsme si všichni představovali, že v tuhle chvíli budeme někde jinde. Máme odehrané čtyři zápasy, takže nemůžeme panikařit. Naopak je potřeba si pojmenovat věci, které byly špatně jako například v Budějovicích a zaměřit se na to, aby se znovu neopakovaly a my se mohli naiemi výkony posouvat dopředu. Pokud naše výkony budou vypadat jako dnes, nepochybuji o tom, že budeme bodovat.

V úterý vás čeká Kladno. Je pro vás pauza mezi zápasy lepší?

Nad tím asi nemá smysl přemýšlet. Liga je nalosovaná. Měli jsme jako jediní vložený zápas v úterý, takže si nyní odpočineme. Možná je po těch prohraných zápasech lepší mít pár dní navíc, abychom měli čas si vyčistit hlavu. Trochu si orazíme, asi se i zklidníme a připravíme se na zápas, aby to vypadalo minimálně jako dnes.

Čekají vás tři zápasy na domácím ledě. Jak důležité jsou body, které byste chtěli uhrát v těchto zápasech?

V této chvíli je potřeba bodovat všude. Je výhoda, že budeme doma v domácím prostředí. Nemusíme nikam cestovat, trávit hodiny v autobuse. Věřím tomu, že tým je natolik dobrý a silný, že je jedno, jestli bude hrát doma nebo venku. Využijeme čas k tomu, abychom si odpočinuli, protože jsme měli docela rychlý nástup. Hráli jsme čtyři zápasy v osmi dnech. Podíváme se na nedostatky. Hlavním výstupem z dnešního utkání by mělo být to, že hokej hrát umíme a dokážeme hrát i s takovým týmem jako je Liberec.