Ofenzivní počínání Vervy si rozdělíme na hru 5 na 5, ve které se odehraje velká většina času v utkání, a také se podíváme na přesilové hry, ty jsou také klíčem k úspěchu v sezoně.

Při hře 5 na 5 patřil Litvínov ve střelbě gólů do nejlepší pětky týmu, když v průměru vstřelil za 60 minut hry 2,4 gólů, před ním se nacházely pouze týmy z první pětky celkové tabulky po základní části. Litvínov si pak tvořil šance na 2,3 očekávaných gólů za stejný čas, které se počítají na základě dlouhodobé střelecké úspěšnosti a do hry vstupuje především faktor lokace střely, a roli hrají také předcházející události jako přihrávka na střelu, vstup do pásma atd.

V rámci celkové tvorby šancí při hře 5 na 5 tedy patřil Litvínov na 8. místo, kdy byl v podstatě průměrným týmem. Očekávání tak v zakončení hráči Vervy byli schopni lehce překonávat, a to na základě páté nejlepší úspěšnosti střelby, kterou Litvínov měl 8,2 %.

Šance vyšší než dva očekávané góly za 60 minut hry 5 proti 5 si Litvínov tvořil na základě 55 střeleckých pokusů za stejný čas, když v tomto ohledu byl šestým nejčastěji střílejícím týmem. Důležité ale je, z jakých pozic střely přicházejí, když téměř 80 % gólů padá z prostoru tzv. slotu. Právě z těchto míst Verva vyslala necelých 18 ze svých pokusů v průměru za 60 minut, a patřilo ji také šesté místo.

Zajímavé je, podívat se nejen na celková čísla, ale také jakým způsobem se tým ke střelám dostával. Při hře 5 na 5 nejvíce gólů padá z rychlých útoků, tedy po zakončení do několika vteřin po přechodu do útočné třetiny.

V tomto směru byl Litvínov zhruba průměrným týmem, když si tvořil šance na jeden očekávaný gól v přepočtu na 60 minut. Tvorbu lepších šancí částečně hatila hlavně přechodová fáze, ve které patřil Litvínov k extraligovému podprůměru.

Litvínov se řadil mezi nejhorší týmy především v rozehrávce, když celkově zaostával v četnosti výstupů i poměru těch kontrolovaných v porovnání s vyhozením puku z vlastního pásma. To vede ke ztrátě kontroly nad pukem a k nutnosti svést souboj.

Ne úplně dobré schopnosti rozehrát se pak projevují i ve vstupech do útočné třetiny. I v tomto ohledu byl Litvínov v četnosti i poměru kontrolovaných vstupů vůči nahozením až na 11. místě. I přes ne úplně dobrý přechod útočné modré čáry, se ale Litvínovu dařilo tvořit si šance i po nahození a zisku puku. Jak lze vidět na grafice výše, Litvínov byl v nejlepší pětce týmů v tvorbě šancí po forecheckingu.

Co se týče útočné kreativity, patřil Litvínov k lehce nadprůměrným týmům. Celkově si připravil 33 střeleckých pokusů díky přihrávkám, z toho pak 11 šancí z prostoru slotu. V celkové kvalitě střel po přihrávkách patřila Verva v extraligovém srovnání na 8. místo.

Využívání přesilových her bylo, dá se říct, slabinou Litvínova. Celkově vstřelil v přepočtu na 60 minut hry v početní výhodě 6,2 gólů, což je až desátý výkon v extralize. Přesilovkový proces pak z pohledu statistik vypadá o něco lépe, na nejlepší však Litvínov stále kus ztrácel.

Celkově měli litvínovští při přesilových hrách 97 střeleckých pokusů, z toho 41 pokusů z prostoru slotu. V obou případech jde o podprůměrné hodnoty. Litvínovu se však dařilo dostávat většinu pokusů až na branku soupeřů, když vyprodukoval 52, respektive 24 střel z prostoru slotu. Dohromady pak Litvínov vyprodukoval šance na 7,2 očekávaných gólů, když jde o šestý nejlepší výsledek.

Z individualit je nutno určitě zmínit sezonu Patrika Zdráhala. Ten byl velkou oporou a k patřil k nejlepším hráčům především při hře 5 na 5. V té si připsal 2,7 bodů za 60 minut hry a byl čtvrtým nejproduktivnějším útočníkem extraligy při přepočtu na čas. Na ledě byl Zdráhal u 36 vstřelených gólů, po Irvingovi nejvíce ze všech hráčů Litvínova. Na úrovni prvního útoku pak bodovali v dresu Vervy další čtyři útočníci. Jmenovitě jde o Přemysla Svobodu, Jiřího Fronka, Giorgia Estephana a Richarda Jarůška.

Giorgio Estephan se ukázal jako velice solidní posila Vervy, když byl jejím nejproduktivnějším hráčem se 48 body, čímž se zařadil i do nejlepší desítky v rámci extraligy. Při hře 5 na 5 Estephan sbíral 1,8 bodů za 60 minut a patřil do nejlepší třicítky útočníků.

Z beků pak měli nejofenzivnější bodový příspěvek Uvis Balinskis, Patrik Demel nebo Aaron Irving, když v tomto směru tato trojice patřila na úroveň prvního páru, Balinskis byl dokonce čtvrtým nejproduktivnějším bekem při přepočtu na čas s 1,4 body za 60 minut hry 5 na 5.