Oba týmy si v rámci vzájemných zápasů dosavadní sezony připsaly po jedné výhře. Nejdříve v 7. kole slavila Sparta. V přetahované na ledě vysočanské areny tahal Litvínov za kratší konec, po šedesáti minutách hry museli Severočeši polykat porážku 4:6. O několik týdnů později už se chemikům dařilo více. Po brankách Latty a Kudrny to vypadalo na pohodové vítězství. Sparta osud střetnutí zdramatizovala, ale Verva díky gólu Jarůška zvítězila 3:2.

Útok na vyšší příčky

Litvínovu má na svém kontě 51 bodů a rád by si pojistil účast ve vyřazovacích bojích. Začátek kalendářního roku 2022 sice odstartoval vítězstvím s Plzní. Následovaly ale dvě těsné prohry s Mladou Boleslaví a Brnem, s posledním zmíněným dokonce v prodloužení. Konzistentnost výkonů Růžičkovy družiny byla rázem pryč. Než Verva odpískala další střetnutí kvůli covidu, vyrazila do Vítkovic.

Fanoušci s hrůzou v očích očekávali výsledek, protože týmu chyběly důležité opory. V sestavě se tak objevilo několik nových jmen v čele s juniorem Markem Slavíkem či útočníkem Markem Berkou. Premiéru v litvínovském dresu si rovněž odbyl brankář Jakub Neužil.

Severočeši vykročili za body v 17. minutě zásluhou Poláka Zygmunta, jemuž přihrával právě mladíček Berka. Dlouho to vypadalo, že prostřední dějství skončí bez gólů. Proti se postavil Straka, zkušený forvard zahájil velkolepé představení. V poslední dvacetiminutovce totiž pálil znovu, druhý bod si připsal útočník Berka. Obrana Ridery se postupně rozpadala. Důkazem byly další dvě rychlé trefy Strejčka a Straky. Litvínovská posila z Plzně díky tomu završila hattrick.

Čestný vítkovický zásah přidal Hruška, který se prosadil po vyloučení Straky. Poslední slovo ale patřilo litvínovských hostům. Stylově zápas ukončil právě Zygmunt, jenž gólové hody odstartoval.

„Myslím si, že utkání vypadalo úplně obráceně než zápas, co jsme hráli před měsícem s Vítkovicemi doma,“ oddychl si po utkání Růžička. „Dnes jsme velice dobře bránili, soupeře jsme trochu přehráli a výborně nám chytal gólman,“ vyzdvihl kvality Neužila, který čelil 26 střeleckým pokusům. „Neustále jsme si šli za výsledkem,“ pokračoval ve chvalozpěvu.

„Rozhodla třetí třetina. Vítkovice do toho šláply, otevřely hru a my jsme začali dávat další branky,“ popisoval průběh závěrečného dějství. „Většinou se v koncovce trápíme, ale tentokrát nám vyšla,“ Litvínovu totiž stačilo na šest branek pouhých 23 střel! „Chtěl bych poděkovat hráčům za odvedený výkon,“ uzavřel hodnocení Růžička.

„Sestava byla taková, jaké byly naše možnosti,“ rozhovořil se o improvizované soupisce Petr Straka. „Byli jsme rádi, že nám povedlo dát dohromady tolik hráčů, abychom utkání odehráli,“ svěřil se útočník. „Vím, že to bylo i dílem náhody. Jsem moc rád, že se to povedlo,“ dodal ke svému hattricku.

V aktuální sezoně sáhla Verva ke třem brankářům. Největší porci má na kontě Denis Godla, jenž se předvedl ve 34 zápasech. Záda mu v drtivé většině utkáních dělá Šimon Zajíček, ten odehrál 4 střetnutí. Zajímavostí je, že oba maskovaní muži zaznamenali po jednom vyloučení. Dvojici doplnil zápasem s Vítkovicem Jakub Neužil, gólman, který je v Litvínově na hostování právě ze Sparty.

Rozkolísaná Sparta

Pražanům se v letošní sezoně příliš nedaří, mají herní výkyvy a nedokáží udržet delší šňůru výher. Důkazem je aktuální forma. Sparťané sice z posledních sedmi utkání čtyřikrát zvítězili, dokonce si smlsli na boleslavských bruslařích vysoko 7:0, poslední střetnutí ale radost nepřinesly. Nejdříve Sparta nestačila na Liberec, když padla o jednu branku, následně nebodovala ani s Kladnem.

Do utkání 45. kola vstoupili lépe domácí, kteří se radovali už po třech minutách zásluhou Voženílka. Kladno, jenž bojuje o setrvání v Extralize, ale srovnalo. Ruce nad hlavu zvedal Kanaďan Dotchin. Jenže Pražané znovu odskočili, tentokrát se v přesilové hře prosadil Horák. Stejnou kartou ale opláceli i Rytíři. Vyloučení Formana potrestal Kubík. Od závěrečné třetiny se čekal tuhý boj, který nakonec domácí nezvládli. Na vině byl čtyřminutový trest pro Matuškina. V následné výhodě rozvlnil síť Zikmund.

„První třetina nebyla z naší strany špatná, naopak si myslím, že jsme měli vyložené šance, které jsme bohužel neproměnili,“ smutnil po utkání trenér Josef Jandač. „Ve druhé už to nebylo takové, ale pořád jsme věděli, že se zápas dá zlomit,“ komentoval vývoj utkání. „V poslední třetině jsme už neměli sílu,“ dodal kouč.

„Po pauze jsme pořádně nevěděli, kdo nastoupí a kdo ne, na to se ale nechceme vymlouvat,“ přiblížil situaci v týmu. „Měli jsme minimálně bodovat, zkusit se nastartovat a tuhle situaci nějak překlenout,“ uzavřel hodnocení šéf sparťanské lavičky.

Sparťanské brankoviště okusilo hned pět gólmanů. Opomeneme-li Jakuba Neužila, který stihl 9 startů, zbývá nám Alexander Salák. Zkušený hráč se objevil ve 23 utkáních. Dvojkou je kvalitní Matěj Machovský se 7 zápasy. Pětici doplňují také mladíci Oldřich Cichoň a Maxim Žukov, oba hráči ale aktuálně působí v jiných klubech. Prvně jmenovaný hájí barvy Sokolova, druhý stráží branku Jihlavy.