Severočechům se v této sezoně s Hradcem Králové nedaří. Obě vzájemná utkání skončila o jediný gól. Nejdříve Verva padla na domácím ledě, přestože v polovině utkání vedla 3:1. Mountfield se vrátil do vedení díky dvěma gólům Perreta a zásahu Smoleňáka. Chemikům to nevyšlo ani napodruhé, tentokrát koncem listopadu vstřelil úvodní gól Zdráhal. Hradečtí srovnali, ale Litvínov znovu odskočil. Zlom přišel v polovině zápasu, kdy Estephan neproměnil nájezd. Mountfield to potrestal dvěma zásahy a domácí slavili výhru 3:2.

Litvínovská renesance

Znovuoživení severočeského celku přišlo ve správný čas, protože aktuální sezona se chýlí ke konci. Družina Vladimíra Růžičky si protáhla sérii výher na čtyři zápasy. Chemici však nesmí usnout na vavřínech, v posledním zápase s Vítkovicemi nedokázala Verva využít žádnou z přesilových her. Soupeř na druhou stranu dokázal využít jednu početní výhodu ze dvou. Mužstvo se tak musí vyvarovat zbytečným faulům, které by mohl silný Hradec potrestat.

První slavili domácí, za které pálil Andrej Kudrna. Slovenský forvard tak navázal na branku, kterou vstřelil v zápase s Českými Budějovicemi. Vítkovice ale v závěru úvodního dějství srovnaly, Verva sice reagovala, gól však padl po rozeznění sirény. Chemici si spravili chuť v polovině utkání, trefil se Matúš Sukeľ. I tentokrát Ridera srovnala, remíza vydržela jen do 38. minuty, kdy se na branku řítil Svoboda. Útočníka zahákoval Pedan a k trestnému střílení se rozjel Giorgio Estephan. Forvard se nemýlil a protlačil kotouč za Stezkova záda. Na konečných 4:2 uzavřel Zygmunt.

„Měli jsme velice dobrou první třetinu, kterou jsme dobře sehráli,“ pustil se rozboru Vladimír Růžička. „Naši hráči měli poměrně dobrý pohyb, v útočném pásmu jsme si dokázali vytvořit šance,“ chválil své svěřence. „Potřebujeme získat co nejvíce bodů, abychom se posouvali tabulkou výš,“ dodal Růžička. Nutno podotknou, že Vervě aktuálně patří desátá příčka.

Ve statistickém okénku se podíváme na cizince, kteří v Litvínově působí. Mezi nejdůležitější patří Slovák Denis Godla, který v letošním ročníku odchytal 43 zápasů. V defenzivě pro změnu odráží útoky Lotyš Uvis Janis Balinskis a Kanaďan Aaron Irving. Oba beci patří k oporám severočeského klubu. V útoku obléká litvínovský dres pět cizinců. Slováci František Gerhát, Matúš Sukeľ a Andrej Kudrna, sekunduje jim polský mladík Pawel Zygmunt. Poslední akvizicí je Giorgio Estephan, kanadský šikula kroutí za Vervu první sezonu a patří k tahounům týmu.

Na vrcholu

Hradecký tým, mimochodem někdejší působiště litvínovské trenéra Růžičky, aktuálně okupuje první příčku. Z extraligového výsluní dokázal Mountfield sesadit silný Třinec a aktuální výsledky dokazují, že Východočeši jsou ve vedení právem. Hráči se lvem na prsou dokázali zvítězit v každém z posledních osmi zápasů.

Naposledy si vyšlápli na brněnskou Kometu, kterou podobně jako Litvínov skalpovali na žhavém moravském ledě. Výhra se však nerodila lehce, protože první gól padl až ve druhé polovině prostředního dějství. Na trefu Kellyho Klímy ale Brno reagovalo skrze Ďalogu. Ještě před sirénou však jásal Pilař. Stejný počet branek padl i v závěrečné třetině, na straně domácích se prosadil Perret, Kometu přiblížil na dostřel Holík. Remízu ale Hradec nedovolil a do prázdné uzavřel na konečných 4:2 Oksanen.

„Jsem hlavně moc rád, že jsem konečně viděl diváky na tribunách,“ nezapomněl Ladislav Čihák na diváckou kulisu, která sice více přála domácím. „Utkání jsme vyhráli za tři body, s tím jsme samozřejmě spokojení, jdeme na čelo tabulky,“ komentoval posun svého týmu. „Nicméně předvedená hra nebyla dobrá, neměli jsme tempo, neměli jsme starty na puk,“ pálil do vlastních řad. „Z dnešního zápasu se ale musíme poučit a příště předvést lepší výkon,“ dodal na závěr.

Také Mountfieldu stráží tři tyče cizinec, je jím finský gólman Henri Kiviaho, jenž odehrál několik zápasů také za druholigový Kolín. V obranných řadách najdeme dva kanadské občany, Jérémieho Blaina a Graema McCormacka. Ofenzivu má Hradec pestřejší, vedle dvojčat Kellyho a Kevina Klímových, kteří mají kromě českého také americké občanství, hájí barvy Východočechů Francouz Jordann Perret. Mezi další patří Kanaďan Christophe Lalancette, Slovák Lukáš Cingel, Fin Ahti Oksanen a Rus Nikita Sčerbak.