Z hlediska vzájemných zápasů minulé sezony je na tom lépe tým z Litvínova. Verva dokázala Kometu udolat třikrát, nejdříve zvítězila na venkovním ledě 4:2. Těsně před Vánoci si chemici nadělili dárek v podobě výhry 2:1 v prodloužení. Na konci ledna Severočeši znovu dobyli brněnský led. Jen jediné utkání dokázala Kometa vyhrát, odehrálo se v Litvínově a hosté slavili po nájezdech výhru 7:6.

Zlomový bod z Boleslavi?

Severočeši najeli na nezáviděníhodnou vlnu, mají na svém kontě šest proher v řadě. Tu posledním jim uštědřila Mladá Boleslav. Do zápasu lépe vstoupili hosté, přesně pálil Hübl. Černožluté však trápí konzistentnost a problém udržet vedení. Tento trend potvrdili ve druhém dějství, kdy se prosadil Pláněk s Lunterem. Těsně před koncem prostřední dvacetiminutovky srovnal Balinskis.

Zápas nakonec dospěl až do samostatných nájezdů, úspěšnějším týmem byla Mladá Boleslav. Bruslařům zajistil dva body Šťastný.

„Od začátku bylo vidět, že mužstva nastoupila v různém rozpoložení. Domácí byli v pohodě, my jsme měli za sebou několik proher,“ bilancoval po zápase trenér Vladimír Országh, který aktuálně zažívá perné chvilky. „Bylo dobré, že jsme od půlky zápasu srovnali tempo a ubojovali jsme to do konce,“ komentoval vývoj zápasu. „V situaci, které jsme, je každý bod proti kvalitnímu soupeřovi dobrý,“ dodal smířlivě.

„Očekáváný tvrdý souboj, Brno má výborné přesilovky,“ přemítal na adresu Komety litvínovský trenér. „Musíme nastoupit s odhodláním a být disciplinovaní,“ nastínil plán na páteční zápas. „Chceme také potěšit naše diváky,“ uzavřel Országh.

„Doufám, že to přinese nějaký zlom, najedeme na vítěznou vlnu a začneme konečně sbírat body,“ postěžoval si po zápase Viktor Hübl. „Věřím, že na to navážeme a posuneme se někam jinam v tabulce, než jsme teď,“ vypověděl věčně usměvavý útočník.

Jaká je situace v litvínovském brankovišti? Denis Godla prozatím odchytal šest zápasů, v nichž obdržel čtrnáct branek. Jeho mladší kolega Šimon Zajíček má na kontě o tři utkání méně, puk lovil ze sítě už třináctkrát. Zajímavostí je, že litvínovský odchovanec zaznamenal také jeden dvouminutový trest.

Nezářivá Kometa

Rozpaky vládnou také v táboře Komety, fanoušci jsou totiž zvyklí, že se jejich tým pohybuje v horních patrech tabulky. Nyní si Brno prochází jakousi krizí, naposledy přihlíželo zhruba sedm tisíc příznivců, jak Kometa nestačila na Motor. O bodech se rozhodlo už v první desetiminutovce, kdy zvedal ruce nad hlavu Šenkeřík, o chvíli později jej napodobil Valský.

Náznak dramatizace přišel ve 37. minutě díky zásahu Zaťoviče, to však bylo z brněnské strany všechno. Naproti tomu znovu udeřili hosté, kteří dvěma trefami uzavřeli na konečných 4:1.

„Bohužel jsme měli špatný vstup do utkání a soupeř nám utekl co se týče skóre, ale i herně to nebylo v první třetině dobré,“ hodnotil úvodní třetinu Jiří Horáček. „Druhá třetina nebyla špatná, zlepšili jsme se, ale nedokázali jsme utkání otočit, srovnat nebo s ním něco více udělat,“ pokračoval v popisu utkání. „Moc děkujeme fanouškům za skvělou atmosféru,“ nezapomněl smeknout před diváckou kulisou.

„Nepřesné nahrávky a málo jsme se tlačili do střel,“ nešetřil kritikou jediný brněnský střelec Martin Zaťovič. „První třetinu jsme neodehráli vůbec dobře. Dělali jsme v ní věci, které jsme dělat nechtěli, a prohráli jsme ji 2:0,“ rozpovídal se kapitán Komety.

Realizační tým dal šanci oběma brankářům, větší porci zápasů odchytal Matej Tomek, objevil se v šesti utkáních. Za jeho záda propadlo čtrnáct střel. Čtyři střetnutí stihl Lukáš Klimeš, jeho statistika je podobná jako u Zajíčka, inkasoval třináctkrát. I Brno se může pyšnit dvouminutovým trestem u brankářů, dvě minuty svítí u Tomka.