Novou předsedkyní představenstva se stala Anna Ziobroń, která je ve skupině ORLEN Unipetrol ředitelkou sportovního marketingu a sponzoringu. Ta bude dohlížet na pokračující proces změn ve fungování klubu a jeho stabilizaci. „Jsme rádi, že se nám podařilo udržet jednoho z nejzkušenějších a nejúspěšnějších českých trenérů Vladimíra Růžičku. Kádr prošel několika výraznými změnami a věříme, že se to pozitivně promítne do výsledků,“ přeje si nová šéfka klubu.

„Jsem velmi rád, že díky dlouhodobé podpoře našeho vlastníka ORLEN Unipetrol máme zajištěn stabilní rozpočet. Navíc se nám podařilo dohodnout spolupráci s novým hlavním partnerem PE Holding a také s firmou Swonia. Navázali jsme taktéž na předchozí spolupráci se společností Stebal. Poděkování patří i dalším partnerům, kteří jdou do další sezóny s námi. Díky nim se nám daří držet klub bezpečně finančně zajištěný,“ pochvaluje si generální a sportovní ředitel klubu Pavel Hynek. „Poděkovat bych chtěl také městu Litvínov, které se postaralo o kompletní renovaci mantinelů. Ty tak již splňují licenční podmínky APK a větší nároky na bezpečnost hráčů,“ připomíná.

S renovací mantinelů došlo také ke zúžení ledové plochy o 3 metry. „Hra se zrychlí, bude i více fyzická. Stačí dva tři rychlé kroky a hráč je od mantinelu před brankou. Pro diváky to bude určitě atraktivnější,“ soudí hlavní trenér Vladimír Růžička. Toho po konci Václava Sýkory, který ukončil trenérskou kariéru, na lavičce Vervy doplní Karel Mlejnek a Daniel Branda. „Spolupráci s Václavem Sýkorou jsem si opravdu vážil, má obrovské zkušenosti a jsem rád, že jsem měl možnost se od něj něco přiučit.“ Karel Mlejnek poslední dvě sezóny trénoval reprezentační dvacítku, s Danielem Brandou už Vladimír Růžička spolupracoval v Hradci Králové a v Kadani. Na pozici videokouče se vrací zkušený Viktor Lukeš, zůstávají kondiční trenér Petr Švehla a trenér brankářů Zdeněk Orct.

Po sezóně se klub rozloučil s klubovými legendami Viktorem Hüblem, který se zapojí do chodu klubu jako skaut, a Františkem Lukešem. „I přes jejich věk předváděli oba skvělé výkony na ledě. Za tu hokejovou dlouhověkost a přínos pro hokej v Litvínově si zaslouží obdiv a velké uznání,“ říká Vladimír Růžička na adresu hokejových dvojčat. Profesionální kariéru ukončil také útočník František Gerhát. Nepokračuje ani Richard Jarůšek. Vedení klubu se podařilo získat několik velmi zajímavých posil. „Šimon Stránský je vynikající hráč, který se udrží na puku. Ve Finsku ještě dozrál. Jindřich Abdul je velmi šikovný, měl dobrou sezónu v Českých Budějovicích. Nicolas Hlava je pro změnu velký bojovník, který se v Kladně hodně prosazoval. Michal Gut měl skvělou sezónu za mořem, dobře hrál i na mistrovství světa dvacítek. A Filip Helt byl hodně vidět v Jihlavě i teď v přípravě, proto jsme se rozhodli dát mu šanci,“ popisuje Vladimír Růžička posily do útoku Vervy.

V obraně nepokračují Aaron Irving, Uvis Jānis Balinskis, Marek Hrbas a Matěj Stříteský. Litvínov však přivedl mladého beka Radima Šaldu a trojici lotyšských obránců s reprezentačními zkušenostmi Kristapse Zileho, Ralfse Freibergse a Jānise Jakse. „Radima Šaldu už jsem trénoval a vidím v něm velký potenciál. Z lotyšských reprezentantů mám opravdu radost, na trénincích i v zápasech vypadají skvěle. Posílí nám obranu i přesilovky,“ těší se hlavní trenér.

„Nikdo z hráčů však nemá své místo v sestavě jisté, snažili jsme se posílit konkurenci v mužstvu, což se nám, myslím, podařilo. Záleží na hráčích, jak se projeví, v tréninku i v zápasech. Do toho máme několik perspektivních mladých hráčů, jako jsou Ondřej Baláž, Lukáš Stehlík, Jan Vopat, Marek Slavík, Lukáš Hocelík a další. K tomu jsme navázali spolupráci s prvoligovým Sokolovem,“ připomíná generální ředitel Pavel Hynek.

„Jsem přesvědčen, že nově příchozí hráči skvěle zapadnou do našeho stylu hry. V loňské sezóně jsme ztráceli dobře rozehrané zápasy, ty body nám pak v závěru sezóny chyběly. Soustředíme se tedy na to, aby měli hráči dostatek fyzických sil i dobrou psychiku a dokázali zápasy dotáhnout do vítězného konce. Na tréninku i v přípravných zápasech hráči tvrdě pracovali a ukázali, že je v nich velký potenciál,“ hodnotí hlavní trenér Vladimír Růžička povedenou přípravu, ve které chemici sedmkrát zvítězili a jen ve dvou zápasech odešli poraženi. „Jednoznačně chceme postoupit do play off, tým je dobře složený a může dojít daleko.“

„Rádi bychom předváděli rychlý a útočný hokej, který bude fanoušky bavit. Příprava se povedla a věřím, že na to navážeme. Fanoušci v Litvínově si zaslouží herně i výsledkově lepší sezónu a my na ledě uděláme všechno, aby tomu tak bylo,“ říká směrem nadcházející sezóně nový kapitán mužstva Petr Straka. „Věřím, že po dvou sezónách ovlivněných covidem-19 nás čeká sezóna s plnou podporou fanoušků. Musíme si je však získat našimi výkony na ledě,“ uzavírá generální ředitel Pavel Hynek.

Extraligový ročník 2022/2023 odstartuje Verva v pátek 16. září od 17:30 domácím zápasem proti Vítkovicím.

Záznam tiskové konference je možné si pustit zde: