Verva v letošní sezoně na Energii umí, dokázala totiž ovládnout všechny tři duely. Vždy se ale jednalo o tuhé boje, což dokládají i výsledky. Nejdříve Litvínov zvítězil 4:3, kdy ve třetím dějství padlo celkem pět branek! Začátkem prosince znovu slavici chemici, tentokrát o třech bodech rozhodl Zdráhal, jenž se prosadil ve 2. minutě závěrečné dvacetiminutovky. Poslední vzájemné klání rozťaly až samostatné nájezdy. Přičemž nechybělo málo a Karlovy Vary mohly z Litvínova odjet s výhrou. Během první části totiž vedly už 2:0. Domácí se ale vzepjali a díky zlepšenému výkonu slavili vítězství 4:3.

Cíl? Postup! Zn. Spěchá

Litvínov po pěti výhrách, kdy dokázal porazit i rozjetý Mountfield, musel strávit prohru 0:3 právě od vedoucího celku, s nímž se setkal v rámci dvojzápasu. Hráči Vervy tak nepřímo sledovali, jak Východočeši slaví zisk Prezidentského poháru. V rámci posledních kol ale měli Severočeši vše ve svých rukou, protože na třinácté Karlovy Vary měli čtyřbodový náskok. To už však neplatí, protože díky souhře výsledků se polštář ztenčil na jediný bod a v závěru tak půjde o všechno.

Definitivní pojistku mohli přidat během nedělního zápasu s Olomoucí. Proti Hanákům se ale černožlutým dlouhodobě nedaří, a tak je čekala obří výzva. V duelu šli do vedení hosté, přesně pálil Jan Káňa, za Vervu reagoval také Jan, byl to ale obránce Strejček. Aby se to nepletlo, tak nositel stejného jména vrátil Olomouci vedení, radoval se totiž Jan Bambula. Vyrovnání přišlo z hole Hrbase, ale výhru hostům vystřelil Krejčí.

„Z naší strany byla obrovská bojovnost,“ uvedl trenér Vladimír Růžička. „Dneska rozhodovaly přesilovky, kterých bylo hodně, jak na naší straně, tak na straně Olomouce,“ hledal klíčový faktor. „My jsme naopak rozhodující gól v přesilové hře inkasovali, pak jsme ubránili pětiminutové oslabení,“ pokračoval v líčení závěrečné třetiny. „Poslední tři minuty jsme hráli vabank a bohužel se nám nepodařilo puk dotlačit za brankovou čáru,“ uzavřel hořce.

Moc do řeči nebylo ani Viktoru Hüblovi. „Nemám z toho moc radost,“ řekl na adresu své 500. asistence v TELH. „Do té situace jsme se sami dostali, tak se z ní musíme sami také dostat,“ burcuje tým před důležitým zápasem.

Jak je na tom individuální výkonnost obou týmů? Mezi nejproduktivnější hráče Vervy patří Giorgio Estephan, o pár bodů méně má Patrik Zdráhal. Třetí místo patří překvapivě Aaronu Irvingovi, jenž měl prsty ve 25 gólech.

Naděje last-minute

Energetikům jako by v závěru sezony došel dech, protože z posledních sedmi zápasů mají jen dvě výhry. Převládají červená čísla, kterým vévodí ostudná prohra 0:7 s třineckými Oceláři. Díky nevýrazné formě se hráči Karlových Varů obávali dotírajícího Kladna. Strašák baráže byl však zapuzen, jenže Energie by určitě ráda i do předkola play-off. Před posledním kolem jí totiž patří nepopulární 13. místo.

Výhra s Plzní se nerodila vůbec lehce, protože také indiáni měli o co hrát – chtěli si utvrdit postavení ve finálové čtyřce. Za svým cílem vykročili ve druhé třetině, kdy přesně pálil Blomstrand. Jenže Energie se vzepjala k mocné ofenzivě a díky Kohoutovi s Koblasou skóre otočila. Na závěrečných 3:1 uzavřel do prázdné branky Havlín.

„V první řadě posílám velikou gratulaci hráčům do kabiny, hráči k utkání přistoupili velice dobře,“ nešetřil chválou Tomáš Mariška. „Dneska jsme to ubojovali, nebyl z to z naší strany nejhezčí výkon, nicméně jsme byli odměněni a za tři body jsme hrozně šťastní,“ shrnul upřímně celé utkání. „Brankář Lukeš nám dlouho dával naději udržet se v zápase, domácí měli šance, pomohl nám,“ smekl před výkonem karlovarského gólmana.

Mnohem vyrovnanější je situace u Karlových Varů. První příčka patří Tomáši Vondráčkovi, který nasbíral 40 bodů! Druhý flek má stylově Jakub Flek. Aktivní útočník se nachomýtl ke 34 gólům. Trojici uzavírá Martin Kohout, kterým zásahem v posledním zápase překonal čtvrtého Tomáše Rachůnka.