Patriku, jak byste ze svého pohledu zhodnotil sezonu 2021/2022?

Sezona byla neúspěšná. Před sezonou jsme si stanovili vyšší cíle než skončit na 13. místě. Během roku jsme jezdili na vlnách vítězství a proher, což nejde. Je dobré, když se týmu daří a je na vítězné vlně. Jenže pokud to tak není, hlavy hráčů musí okamžitě zrestartovat, poučit se z chyb a jet zase od začátku.

Dokázali jste zabrat, když vám začalo téct do bot. Čím to bylo, že jste takto semknutí nedokázali vydržet celou sezonu?

Po zápasech s Kladnem a Zlínem jsme si byli příliš jistí bodovým polštářem a zápasy jsme nezvládli. Poté jsme byli pouze jeden bod od Kladna a zabrali jsme. Jenže takhle nemůžeme fungovat. Musíme mít standard výkonu a neohlížet se na postavení v tabulce. Standard bychom měli mít nastavený co nejvýš, což je vyhrávat každý zápas za tři body. Nemůžeme začít nosit body, až když nám teče do bot.

Z posledních tří zápasů vám stačilo získat bod, abyste se dostali do předkola play-off. V čem byl problém?

Měli jsme vítěznou sérii a pak jsme odjeli do Hradce, který jsme předtím doma porazili. V základní části byl Hradec silným mužstvem, měl dobře sestavený tým, hráči drželi při sobě. To všechno ukázali v posledním vzájemném zápase, kdy nás přejeli 3:0 a získali tím prezidentský pohár. Snažili jsme se udělat maximum, ale nevyšlo to. Poté jsme měli doma Olomouc. Nevím, jestli nám došly síly nebo co se stalo, ale prohráli jsme všechny vzájemné duely. Krejčí vstřelil vítězný gól v jejich oslabení. Přitom stačilo remizovat a bylo by vše jinak. Na neutrální půdě nás nakonec čekaly Karlovy Vary. Myslím si, že jsme nepodali špatný výkon, jen se nám nedařilo v produktivitě.

Jak moc to hráče mrzí, když závěr sezony vypadá nadějně a nakonec o jediný bod mužstvo přijde o předkolo play-off?

Nedívám se na to tak, že by nám nevyšly poslední dva zápasy. Celá sezona totiž nebyla podle našich představ. Jsem zklamaný, protože nám týmově nevyšla. V posledních dvou duelech jsme mohli sezonu pouze zachránit, kdyby se nám povedlo udělat předkolo play-off. Věci, které musíme dělat jinak se nejvíce projevily v prohraných zápasech v průběhu roku. Mrzí mě to. Každý kluk v kabině tím promrhá velké množství energie, počínaje tréninkem, ale také v hlavě. Vše začíná už v letní přípravě, je to dlouhý proces. Když potom sezona nevyjde a skončí, tak je člověk zklamaný a smutný. Brzy přijde čas, aby se každý zaměřil na sebe a na svůj výkon v sezoně. Leží to na každém z nás a musíme se individuálně zamyslet, co každý z nás mohl udělat jinak, aby sezona byla lepší a mohli jsme v následujícím herním ročníku udělat nějaký úspěch, který si město a zejména fanoušci zaslouží.

Konkrétně vám se ale v sezoně poměrně dařilo a byla vaší průlomovou...

Myslím si, že jsem udělal další krok od minulé sezony. Měl jsem to tak v hlavě nastavené už od konce loňského ročníku. Chtěl jsem se zlepšit hlavně v obranném pásmu a v produktivitě, tedy přetavit šance v góly. To se mi z individuálního hlediska povedlo. Nyní se musím zkoncentrovat a popřemýšlet co jsem měl udělat jinak. Podívám se na videa, kde mám mezery a možnosti se zlepšit a posunout se dál. Chtěl bych být platným členem v litvínovské sestavě do následující sezony.

Podepsal jste v Litvínově další kontrakt, jste tu tedy spokojený?

Ano, jsem tu spokojený. Je to hokejové město, mám rád zdejší zimní stadion a lidi kolem hokeje, ať už se jedná o rolbaře až po maséry a kluky v kabině. Má to tu dobrou atmosféru. Myslím si, že přístup lidí je tu profesionální. Prostředí tady mi dovolilo se zlepšovat jako člověku, ale i jako hráči. Snad to tak bude i nadále. Důležité je, aby se posunul týmový výkon. Před sezonou jsme měli týmové ambice úplně jinak nastavené než nakonec dopadly.

Jste typ hráče, který hodně přemýšlí o výkonech svých i týmových. Jaký to má dopad na vaši psychiku?

Během sezony jdou zápasy v rychlém sledu. Přišla covidová pauza. Soustředím se hlavně na to, abych v daný moment předváděl co nejlepší výkon a měl dobré návyky. Ať už je to pravidelná a dobrá rozcvička před každým tréninkem, potom během tréninku dělat cvičení správně, zakřičet si o přihrávku, dávat přesné a prudké nahrávky. Dívat se kolem ramen, i když nemusím - to je jen část věcí, na které se musím soustředit během dopoledne, kdy trénujeme. Potom musím zaměstnat hlavu.

Do konce měsíce budete trénovat, jaký bude potom váš program?

Od příštího týdne tu nebudu, protože jedu na reprezentační kemp do Plzně. Tam se budu snažit udělat co nejlepší dojem a chtěl bych posbírat nějaké zkušenosti pod vedením nového trenéra a s novým realizačním týmem. Chtěl bych přidat můj dílek do mozaiky, která má za cíl dosáhnout nejlepších výsledků na mistrovství světa. Až se vrátím z kempu, tak pojedu za svou přítelkyní a její rodinou do USA. Je na čase, abych s ní strávil nějaký čas. Investovala do mě hodně energie, několikrát za mnou během sezony přiletěla, tak jí to musím také já oplatit. Moc se těším, na nějaký čas změním prostředí, a to mi dodá novou energii do práce na další sezony.

Jak je to pro tvou přítelkyni náročné? Během sezony na sebe tolik času nemáte, navíc vlivem pandemie byla nejrůznější opatření…

Není to jednoduché. Zejména pro ni, protože je to děvče a bere tyto věci jinak než my muži. Naštěstí si můžeme každý den volat a vidět se alespoň přes facetime. Trávíme tedy spolu hodně času virtuálně. Máme štěstí, že spolu můžeme být v kontaktu a trávit nějaký čas. Je to náročné, ale není to tak, jak to kdysi bývalo. Dokážu si představit, že jsou i jiné profese, které toto mají mnohem horší a nemůžou spolu vůbec komunikovat.

V Americe jste působil a hrál jste univerzitní ligu. Jak moc vás to posunulo?

Byl to významný krok v mé kariéře. Zejména mě to formovalo jako člověka, ale samozřejmě i jako hokejistu. Byla to super zkušenost. Ať už se jedná o hokej, rozvoj na ledě nebo to, že jsem si mohl udělat bakalářské studium. Poznal jsem jiné lidi různých národností a také jiný typ školního systému.

Co jste vlastně studoval?

Studoval jsem psychologii. Kdybych se nechtěl věnovat hokeji, kterému se ale chci věnovat i po profesionální kariéře, tak bych pokračoval ve studiu psychologie dál. Bavily mě výzkumy, které jsem dělal během bakalářského studia. Ve volném čase se poslouchám a čtu knihy s touto tématikou, protože je mi nadále blízká.

V posledním roce jste rovněž komentoval univerzitní ligu, jak náročné je vystupovat v televizi?

Za to musím poděkovat panu Zárubovi, že mě pozval do přenosů na ČT sport. Je to nová zkušenost. Mají mě tam jako experta, jelikož jsem v soutěži působil. Je to super. Rád sleduji hráče a zjišťuji si něco o jejich hráčské minulosti. V komentování mám mezery, ve kterých se ještě musím zlepšit, ale je to dobrá zkušenost. Snažím se udělat maximum, abych odvedl dobrou práci.