Uvis Janis Balinskis se narodil 1. srpna roku 1996. Po ledové ploše se poprvé začal prohánět v dresu klubu Venta 2002, v dorosteneckém věku pak hrál za tým Tukums. Už v tomto věku ukazoval své ofenzivní nadání, v sezoně 2012/13 v dorostu zaznamenal skvělou bilanci bodu na zápas.

Následně se mladý obránce rozhodl pro poněkud netradiční krok, z Lotyšska se přestěhoval do jiné země na pobřeží Baltského moře – do Německa. Tamní hokej je v posledních letech na vzestupu, stačí se podívat například na výkony Leona Draisaitla či stále se zlepšující mladé hráče. 

Balinskis zakotvil v Augsburgu, kde nakonec strávil dva roky. V prvním ročníku navázal na bodové úspěchy z rodné země a patřil k nejproduktivnějším článkům svého týmu, o rok později si s mužstvem zahrál kvalifikaci o postup do elitní juniorské soutěže. 

Rok 2015 předznamenal jeho návrat do vlasti, po Balinskisovi tehdy jako po nadějném zadákovi sáhla Riga. V jejím dresu si tehdy devatenáctiletý mladík dokonce vyzkoušel Kontinentální hokejovou ligu, drtivou většinu sezony ale odehrál v juniorské MHL. 


Jeho výkony však nezůstaly bez odezvy, během tohoto ročníku přišla první pozvánka do reprezentační dvacítky. Balinskis zakrátko udělal takový progres, že v juniorském týmu Rigy dostal roli kapitána a za áčko zvládl přes dvacet zápasů. 

Rychlou cestu vzhůru pouze podtrhlo povolání na seniorské mistroství světa 2017, kde lotyšský benjamínek sbíral zkušenosti proti hvězdám Švédska, Spojených států nebo Ruska. Balinskis se od té doby stal pravidelným účastníkem světových šampionátů, v roce 2018 s národním týmem oslavil překvapivý postup do čtvrtfinále turnaje. 

S přibývajícími sezonami rovněž rostla jeho role v rámci Dinama. Zatímco v ročníku 2017/18 naskočil do 28 zápasů, o rok později už z toho bylo 37 duelů a jedenáct kanadských bodů, tedy osobní rekord spolehlivého beka. 

Loňských třináct bodů dokonce stačilo na status nejproduktivnějšího obránce Rigy. Klub z hlavního města Lotyšska ale v současnosti sužují ekonomické problémy.

Možná i z toho důvodu se Balinskis rozhodl zvednout kotvy. Jeho dlouhodobým cílem je NHL, v Litvínově by měl figurovat jako jeden z prvních dvou obránců. „Litvínovu chci pomoct vyhrávat. Udělám pro to všechno v obraně i v útoku,“ řekl jasně v nedávném rozhovoru. 

Naplní skutečně na severu svůj potenciál?