Historická událost se kvapem blíží, Litvínov zápas pod širým nebem proti Spartě odehraje už za měsíc. Utkání bude kromě toho mimořádné tím, že půjde o vůbec první střetnutí v rámci české nejvyšší soutěže, které se bude hrát mimo území České republiky. 

„Atraktivita utkání bude veliká. Můžeme vytvořit rekord v počtu diváků na stadionu, pokud se nám stejně jako Drážďanům povede přilákat na zápas třicet dva tisíc lidí, což by byl jednoznačně extraligový rekord. Byli bychom rádi, kdyby to tak dopadlo, uděláme pro to maximum,“ uvedl už v červnu generální ředitel klubu Jiří Šlégr. 

V podobném duchu se na pondělní tiskové konferenci vyjádřil i nový trenér černožlutých Vladimír Kýhos. „Pod otevřeným nebem jsem hrál naposledy někdy ve svých hokejových začátcích, ale před tolika diváky určitě ne. Doufám, že do tohoto zápasu zapracujeme na zkvalitnění hry a dostaneme mužstvo na příčky do play-off,“ přeje si kouč chemiků. 

„Jsem rád, že narazíme na soupeře, který vede extraligu a doufám, že z toho zápasu vyjdeme vítězně a pomůže nám to do dalších bojů,“ přidává. 

Celý záznam tiskové konference k OPEN AIR 2020:


Staronový litvínovský lodivod zároveň doplňuje, že duel bude brát jako každý jiný v rámci soutěže. Verva se měsíc před akcí nachází ve špatném rozpoložení a na poslední Pardubice má náskok pouhých tří bodů. „V dnešní situaci jsou každé tři body hodně důležité, ale vnímáme, že to pro každého hráče bude zvláštní a mimořádné samo o sobě. Nebude pro nás moc práce hráče v takovém prostředí motivovat. Doufáme, že si to užijí diváci i hráči,“ říká Kýhos. 

Celá událost bude doprovázena hity zesnulého českého zpěváka Karla Gotta, který byl velmi oblíbený i u našeho západního souseda. „Jeho hudbu jsem poslouchal. Myslím, že nás jeho smrt všechny moc zasáhla. Troufám si říct, že jeho písničky budou stále živé a budou znít jak v Čechách, tak v Německu, kde byl hodně oblíbený,“ myslí si třiašedesátiletý trenér. 

O hudební kulisu se kromě „božského Káji“ bude starat například DJ Felice, který má pro diváky připravenou show s různými akrobatickými vložkami. Oba kluby zároveň na tiskové konferenci představily speciální dresy, v nichž mužstva odehrají první třetinu utkání. Litvínov pro klání zvolil repliku dresu ze sezony 1964/65. 

Pořadatelé prozatím počítají se zhruba deseti až dvanácti tisíci fanoušky z České republiky. Všechny týmy si v dějišti historické události jednou zatrénují, české kluby budou mít termíny tréninku v předvečer utkání.