Litvínov má s Moravany úspěšnou bilanci, v minulém ročníku na ně dokázal třikrát najít recept. Pouze jednou se radovali hosté. Doufejme, že Verva naváže na poslední vzájemný zápas, kdy v rámci 41. kola porazila berany na jejich ledě 2:1.

Více branek, ale málo bodů

Verva se nachází v nezáviděníhodné situaci, vstup do nového ročníku Severočechům vůbec nevyšel. Nadějí bylo vydřené vítězství nad Hradcem Králové, poté přišel na řadu další soupeř, Energie Karlovy Vary. Černožlutí vstřelili se štěstím první branku, po nešťastné rozehrávce Graňáka se radoval Petružálek.
 
Hostům ale ztuhl úsměv na rtech, protože Karlovy Vary se dvěma góly do zápasu vrátily. Litvínov se nedal snadno a ve druhé třetině srovnal Richard Jarůšek. Bývalý hráč Sparty zaznamenal druhý gól během dvou zápasů. Drama chtěl ve třetím dějství rozseknout Tomáš Rachůnek, který poslal Energii do vedení po padesáti vteřinách. Příznivci chemiků museli čekat až do konce závěrečného dějství, prosadil se znovu Petružálek. Prodloužení, které následovalo, ovládli domácí a získali dva body za výhru.

 
Litvínov nenavázal na domácí výhru s Hradcem. Verva opět dala více než jednu branku, což je pozitivní a možný přislib do budoucna. Stálá Achillova pata v podobě přesilových her se v KV Areně opět projevila, tým Michala Trávníčka měl k dispozici jednu, se kterou nenaložil příliš dobře. V početní převaze si Severočeši nebyli schopní vypracovat výraznější šanci.

„Nehráli jsme dostatečně agresivně a přímočaře, v čemž nás Karlovy Vary přehrály,“ načal hodnocení Kotrla. „Vytvářeli jsme si málo šancí tím, že se netlačíme do brány a nevytvoříme si tlak. Kdybychom takhle hráli, tak bychom podle mě dotáhli utkání do vítězného konce,“ hledala problém pravá ruka trenéra Šlégra.

„Ve třetí třetině jsme srovnali, v prodloužení ubránili přesilovku čtyři na tři,“ komentoval vyloučení v posledních vteřinách základní hrací doby. „Tři na tři je to vabank a dnes se to podařilo Energii otočit vítězství na svou stranu,“ zakončil uznale Kotrla

Netradičně se pro klubový web rozpovídal Filip Helt. „Prohráli jsme a máme jeden bod, což není ideální. Navíc jsme celou dobu doháněli,“ hledal marně slova mladý útočník. „Dnes nás přebruslili,“ připustil větší aktivitu domácích. „Extraliga je strašně moc vyrovnaná, každý tým může porazit každý. Dokázali jsme zatopit i kvalitnějším týmům,“ uzavřel hodnocení.

V počtu trestných minut kraluje netradičně útočník Juraj Mikúš, který jich nasbíral už deset. V patách ho následuje Lukáš Kašpar a Karel Kubát, oba si shodně odpykali osm minut. Bronzový post si přivlastnil Richard Jarůšek, jenž má ve svých tabulkách šest minut.

Zlínské výkyvy

Moravané neprožívají ideální vstup do nového ročníku, po devíti kolech se krčí na posledním místě tabulky. Velkým zásahem do plánů bylo zranění Libora Kašíka, za toho ale vedení přivedlo dočasnou náhradu, hvězdného Marka Čiliaka z Komety. A právě proti Brnu odstartovali svěřenci Antonína Stavjaňy pozoruhodné výkony, modrobílé porazili vysoko 7:0. Výsledek se zdál příslibem do dalších zápasů, ale Berani v dalším kole padli se Spartou 1:6.

V posledním utkání čekal PSG silný Třinec. Nutno dodat, že Zlín sahal po třech bodech, když se ve 13. minutě trefil Žižka. Odpovědí mu byla branka Polanského na konci třetiny. Třinec šel díky Vránovi do vedení, ale radost Ocelářů překazil Köhler. To však bylo ze strany domácích vše, na góly Chmielewského, Hrehorčáka a Draveckého už nedokázali reagovat. Zimní stadion Luďka Čajky viděl porážku 2:5 a propad tradičního celku na poslední příčku.


„Zápas se lámal v závěru první třetiny, kdy přišla naše hrubá chyba,“ rozhovořil se po zápase Martin Hamrlík. „Na každý gól se velmi nadřeme a vůbec si nepomáháme přesilovkami,“ pokračoval asistent hlavního trenéra. „Výsledek pro nás krutý podobně jako v předchozím zápase se Spartou. Hra tomu neodpovídá, ale bohužel taková je realita, že jsme opět bez bodů,“ uzavřel hodnocení.

Podobnou optikou viděl zápas také kapitán Tomáš Žižka. „První inkasovaný gól byl nepříjemný, srazil nás z euforie dolů,“ mínil smutně. „Pořád to ale bylo hratelné, jenže třetí branka nás srazila, navíc byla smolná. Už jsme na to nedokázali zareagovat,“ povzdechl si hráč. „Potřebujeme naskočit na bodovou vlnu, jinak to bude špatné,“ burcuje před zápasem na severu Čech.

Nejvíce trestných minut nasbíral Bedřich Köhler (33 minut), z velké dálky na něj pohlíží druhý Jan Dufek se čtrnácti zářezy. Na třetím místě se nachází první obránce, Jakub Ferenc, který si za své prohřešky zajistil 12 trestných minut.

Sestavy z minulých utkání

HC VERVA Litvínov: Janus (Honzík) – Kubát, Jánošík, Ščotka, J. Říha, L. Doudera, Štich – F. Lukeš, V. Hübl (A), Kašpar (A) – Petružálek, M. Hanzl, Jarůšek – Trávníček (C), Helt, Jurčík – Gerhát, J. Mikúš, Myšák – Válek

PSG Berani Zlín: Čiliak - D, Nosek (A), Žižka (C), Ferenc, Freibergs, Gazda, Řezníček, Matyáš Hamrlík - Dufek, P. Sedláček, Köhler - J. Ondráček, Honejsek, Kubiš (A) - Szturc, Palmberg, Herman - Šlahař, Popelka, Fryšara. Trenéři: Stavjaňa, Martin Hamrlík, Hrazdira.