Poreprezentační útlum

Těsně před tím, než se český národní tým vypravil na Švédské hokejové hry, čekal litvínovské hráče neoblíbený soupeř, poslední Pardubice. Verva se nacházela a vlastně doteď nachází ve svízelné situaci, musí získat, co nejvíce bodů, aby si zajistila předkolo play-off. Proti Dynamu nezačala dobře, a dokonce jako první inkasovala.
 
Ale díky brankám Petružálka a Ščotky dokázali Severočeši zápas zvrátit v jejich prospěch a urvali cenné tři body. „Věděli jsme o důležitosti tohoto utkání a potřebovali jsme získat tři body. To se nám dnes povedlo,“ okomentoval ve zkratce utkání Radim Skuhrovec.
 
O trochu více výřečnější byl střelec první branky Jakub Petružálek. „Byl to strašně těžký zápas, i když jsou Pardubice poslední. My jsme zase nezačali dobře, hráli jsme naivní hokej,“ neodpustil si kritiku hry litvínovský útočník. Základním kamenem úspěchu Vervy jsou brankáři, což ocenil také Petružálek. „Dneska nás opět podržel Jaro,“ prohlásil. Litvínovský navrátilec se také vyjádřil k tomu, co Severočechům nejde – k přesilovkám. „Musíme zapracovat hlavně na přesilovkách, kde nám to hodně vázne,“ zakončil rozhovor Petružálek.

V podobném stylu se k zápasu vyjádřil obránce Jan Ščotka. „Musím pochválit našeho brankáře Jaroslava Januse, ten chytá výborně každý zápas,“ vyzdvihl kvality slovenského gólmana. „My to naopak musíme zlepšit, musíme dávat více gólů. Na jednu nebo dvě branky se nedá vyhrávat celou sezónu,“ snažil se komentovat ofenzivní stránku hry.

Po „reprepauze“ dostal Litvínov příležitost k zisku dalších bodů, narazil na předposlední Chomutov. Černožluté fanoušky ale čekala studená sprcha. Skóre otevřel Radek Duda, kterému se připojili ještě další dva hráči a Verva prohrávala po dvou třetinách už 3:0. Potupnou nulu vymazal z výsledkové tabule Martin Hanzl, ale na jeho branku dokázali Piráti ještě odpovědět, a tak porazili Vervu 4:1.
  
„Na jednu branku nemůžeme vyhrávat,“ zdůraznil na začátek tiskové konference Radim Skuhrovec. „Domácí nám dali lekci z produktivity, jelikož využili dvě přesilovky a my jsme v nich branku dát nedokázali,“ povzdechl si asistent trenéra Razýma.

Nejvíce bodů nastřádal zatím František Lukeš (29 b.), kterému je v patách Jakub Petružálek (26 b.). Mezi obránci vyčnívá Jan Ščotka (15 b.).
Zajímavostí je také umístění Jaroslava Januse, kterému patří z hlediska procentuální úspěšnosti šestá příčka mezi všemi brankáři v lize.

Došla Energii energie?

Špatná nálada vládne v karlovarském táboře. Nejenom, že pomalu mizí šance na postup do play-off, ale Vary naskočily na nepopulární vlnu proher. Ještě před reprezentační přestávkou nestačila Energie na třinecké Oceláře a padla 1:3.

Přitom mohlo být vše úplně jinak, protože Karlovy Vary obstaraly úvodní branku, kterou měl na svědomí Balán. Poté ale přišla ocelářská smršť a díky třem trefám Třinec utkání otočil. „Na začátku druhé třetiny se nám podařilo dát gól z přečíslení, ale bohužel jsme ztratili dvakrát kotouč ve středním pásmu, dvakrát jsme propadli a Třinec nás za to nekompromisně potrestal,“ komentoval utkání Tomáš Mariška.
 
Silnou stránku Ocelářů byly především brejky, což komentoval i karlovarský útočník Petr Stloukal. „Oceláři nám ukázali svou velkou kvalitu a vytrestali nás z brejků,“ hodnotil smutně vývoj utkání. Na otázku, proč nedokázala Energie srovnat stav utkání, odpověděl jednoduše. „Střelecká nemohoucnost nás bohužel trápí už delší dobu,“ dodal k palčivému problému.

Fanoušci doufali, že na smolnou prohru zapomenou díky zápasu se Zlínem. Opak byl nakonec pravdou. Utkání bylo plné gólů, ale z bodů se nakonec radovali domácí Berani, kteří se po výhře 5:3 zase o něco přiblížili Litvínovu a šanci zahrát si play-off.
„Domácí vstoupili do zápasu lépe, vstřelili první gól z povedené přesilovky,“ těmito slovy začal své hodnocení Tomáš Mariška. „My jsme vyrovnali na konci první třetiny, ve třetí části znovu, vzápětí jsme si ale nechali dát zbytečný gól, který rozhodl o tom, že jedeme domů bez bodu,“ pokračoval rozbor asistenta trenéra.
 
Po zápase dostal prostor také Petr Šenkeřík, jenž je zlínským odchovancem, avšak aktuálně patří do kádru Energie. „Bohužel byl Zlín lepší, my jsme celé utkání tahali za kratší konec,“ rozhodně uznal výhru domácího celku.
 
Mezi nejlepší hráče patří Jakub Flek (25 b.) následován Davidem Grígerem (23 b.). Nejlepším obráncem je Petr Šenkeřík (19 b.).

Dokáže Litvínov porazit Karlovy Vary a získat tak veledůležité body v bojích o play-off? Přijďte tým podpořit, utkání začíná v 17:30