Do konce základní části zbývá jen deset zápasů, šest v litvínovském dresu už jich má na kontě také zřejmě nejzajímavější litvínovská akvizice Marek Trončinský. Třicetiletý obránce dostává na ledě hodně prostoru, průměrně něco přes 23 minut. A jak sám Trončinský hodnotí dosavadní působení? "Zatím je všechno super. Jsme rádi, že jsme teď urvali dvě výhry. Ještě bych teda mohl přispět trochu víc bodově a bude to ideální," říká bezelstně. 

Svými slovy naráží na důvod proč vlastně na sever Čech přicházel. Vždyť v předchozí sezoně zaznamenal v Pardubicích jen v základní části 37 bodů v 51 zápasech, před dvěma lety za Boleslav a Pardubice dohromady 27 bodů ze 47 duelů. Litvínov si od zkušeného obránce kromě bodového příspěvku sliboval hlavně zlepšení přesilových her, ve kterých se týmu příliš nedaří. "Zatím nám přesilovky moc nejdou, musíme na nich zapracovat. Jsou tady na ně kvalitní hráči, takže myslím, že to přijde v pravý čas," věří Trončinský.  K rychlé adaptaci pomohl i jeho kolega z obranné dvojice Jan Ščotka, se kterým se znají už z Pardubic. "Párkrát jsme spolu v Pardubicích hráli. Myslím si, že je to v pohodě. Teď se ještě vrátil Sébastien Piché, takže se můžeme soustředit na to, abychom to dotáhli do play off," přeje si urostlý obránce. 

V jeho příchodu sehrál roli i fakt, že Trončinský zná litvínovské prostředí ze svého působení ve zdejším dorostu. "Já už jsem to v nějakém rozhovoru říkal, že tady znám vlastně celý tým. S někým jsem hrál v klubu, s někým v reprezentaci, takže je to v pohodě. Navíc to mám kousek do Ústí nad Labem, odkud dojíždím," vysvětluje. V mládí zároveň navštěvoval zápasy černožlutých jako fanoušek. "Na hokej jsem sem jezdíval dost často," říká. A jestli měl nějaký hokejový vzor? "To asi ne. Až na Kladně byl můj vzor Tomáš Kaberle. V Litvínově ne, tady jsou spíš útočníci," usmívá se.

První branku v černožlutém dresu si připsal v důležitém klání se Zlínem, poté před reprezentační pauzou pomohl na domácím ledě porazit "své" Pardubice. "Výsledky Pardubic sleduji. Není to dobrý pohled. Od kluků vím, že hodně makají, teď byli na soustředění. Držím jim palce, ať to udrží," říká na adresu svého bývalého klubu. Vyjádřil se i ke špatným domácím výkonům. "S klukama jsme se o tom bavili. První gól nás dostane pod tlak, vždycky je lepší dát první branku. Teď jsme naštěstí Pardubice porazili a doufám, že budeme vyhrávat," dodává. 

Nic jiného než vyhrávat Litvínovu nezbývá. Pětibodový náskok na Zlín je sice příjemný, ne však rozhodující. "Budeme koukat zápas od zápasu a za těmi body si půjdeme. Nevím přesně, kolik zbývá zápasů, ale když jich polovinu vyhrajeme, tak bychom měli být v desítce. Pevně věřím, že to uděláme," uzavírá Marek Trončinský.