Zápasy 28. 12. 2013, Redakce

Třinec sestřelil jeho odchovanec Pavlík, Litvínov vyhrál i v oslabené sestavě!

Taková výhra se cení: celkem sedm hráčů chybělo Vervě a přesto díky dalšímu čistému kontu Pavla Francouze a brance mladého obránce Filipa Pavlíka porazila Oceláře v důležitém a vyhroceném mači sousedů v tabulce (1:0)!

33. kolo, 28.12.2013, ZS I. Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Oceláři Třinec
HC VERVA Litvínov HC Oceláři Třinec
1 0
  • Třetiny

    0:0, 1:0, 0:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Francouz – Zeman, Pavlík, Posmyk, Kousalík, Chaloupka, Pavelka – Martynek, Hübl, Ručinský – Černý, Gerhát, Trávníček – Majdan, Skuhravý, Pšurný – Písařík, Zavřel, Jurčík. Připraven Nechvátal. Trenéři Rulík a Hořava

  • Sestava hostů

    Hrubec – Roth, Galvas – Hrabal, Linhart – Krejčí, Roupec – Foltýn, Lojek – Martin Růžička, Polanský, Rákos – D. Květoň, Bonk, Květoň – Rufer, Peterek, Orsava – Marosz, Matuš, Marek Růžička. Trenéři Marek a Kalous


Reportáž

Nepříjemně se rozrostla litvínovská marodka před důležitým bojem s Oceláři. K Lukešovi a Pirošovi přibyl Hanzl s Gulou a nakonec i nemocný Stříteský, tréninkové manko dohání Šlégr, navrch Jánský dostal za střet s třineckým brankářem Kantorem trest na tři zápasy. Naskočili tak - do obrany mladíci Pavlík a Pavelka a do centru čtvrté formace Zavřel. Do první řady se posunul Martynek. Třinci chyběl hlavně Adamský.

Hosté začali před zcela plnými ochozy nabuzeně a hned při prvním střídání se Polanský natahoval na přihrávku v přečíslení dva na jednoho. Ještě v téže minutě fauloval Linhart, domácí se zmohli na jednu střelu Pavlíka od modré. Při Gerhátově trestu ve 3. minutě to před gólmanem hořelo víc, jednou měli Třinečtí už odkrytou klec. V dalším průběhu Litvínov v oslabené sestavě držel se soupeřem díky bojovnosti krok.

Při Trávníčkově vyloučení se několikrát zaskvěl Francouz, zejména parádním zlikvidováním dorážky za jeho záda. V závěru úvodního dějství se dvakrát provinili Oceláři (Marosz a Hrabal). Poslední přesilovka už byla ze strany Vervy tím pravým ořechovým, Pavlík v krátkém čase pálil čtyřikrát za sebou! Z toho počtvrté najetý na zpětnou přihrávku pár metrů od branky. Hrubec odolal. Skuhravého vybídnutí před brankou ještě nezasáhl Majdan a šlo se poprvé do kabin.

Že bude druhá část nervóznější té první naznačila hned ve 22. minutě kontroverze Ručinského s Varaďou (2´- 2´), která se lehce dohrávala i na trestné lavici. Plynulost utkání pak narušily dvě technické závady, nejprve na mantinelu a pak nutnost znovuukotvení posunuté branky. Bojovní hosté vyráželi dopředu často a rychle, Litvínov hrozil z brejků.

Zajímavé momenty: ukázkový (a letos ne první) bodyček Zemana, tentokrát jej odnesl Peterek. Ve 29. minutě Francouzova pohotovst, zachytil puk těsně před brankovou čarou. Pak přišla série domácích vyloučení: Trávníček 10 minut, Ručinský 2+2 minuty a když do dlouhého oslabení ještě celé kluziště přestřelil Kousalík, měl Třinec 120 vteřin výhodu hry pět na tři.

Obětavostí a díky brankáři Litvínov dokázal těžkou chvíli přečkat. Ba co víc - Skuhravý mohl jet sám! Puk se mu ale zamotal mezi brusle. Při hře čtyři na čtyři (Roupec a Černý) napěchovaný stadión explodoval: Pavlík při svém prvním startu po delší době z úhlu otevřel skóre poté, co se od modré čáry zbavil dvou protihráčů - 1:0! V poslední minutě ještě jeli hráči Vervy tři na jednoho, ale k zakončení nedošlo.

Téměř šest tisíc diváků hnalo domácí za udržením stavu v závěru. Mohl být i navýšen, v sérii přesilovek (Roth, Hrabal a špatné střídání), ale Verva v nich neuspěla. Pak přišly tresty žlutým. Gerhát se vrátil do hry za celé dvě minuty. Jenže když Majdan pět minut před koncem dostal za faul kolenem trest do konce a "bůra" navrch, naskytla se hostům velká šance. A vzápětí poslal puk do hlediště (byť přes celé kluziště) Pavlík! Znovu dvě minuty ve třech, ale i tentokrát se přes snahu Slezanů Krušnohorci ubránili. Třinec končil zápas power play šest na čtyři, marně...

Filip Pavlík: "Byl to můj první extraligový gól, takže asi nejcennější v dosavadní kariéře. Dvojnásob proto, že jsme jej dal svému mateřskému klubu." Václav Skuhravý: "V oslabení tři na pět jsem mohl ujet, puk jsem si potřeboval předkopnout, ale proskočil mi tam snad skrz nůž... Škoda, ale hlavní je, že jsme vyhráli! Budějovice mě nejprve nechtěli pustit, protože jsme hráli hodně zápasů. Dohodlo se to až teď, že pomůžu během pauzy v první lize. Před těmi 13 lety jsem zaskakoval na vánoce tuším proto, že měl Robert Kysela zlomenou ruku."

Litvínov přeskočil Třinec v tabulce, navrch i Vítkovice a objevil se nejvýš v extraligovém pořadí od září. V oslabené sestavě úspěch o to cennější! Třinec po Spartě nevstřelil gól ani ve druhém zápase. V pondělí míří Verva na Spartu!

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Rulík: "Bylo to bojovné utkání. jestli děkuje kolega svému týmu, já musím poděkovat klukům dvojnásob. Hlavně brankáři Francouzovi, podal skvělý výkon. Byl to z naší strany kvalitní zápas a cenné vítězství."

logo HC Oceláři Třinec

HC Oceláři Třinec

Jiří Kalous: "Přes porážku musím hráčům poděkovat za bojovný výkon s velkým nasazením, až na koncovcku. Znovu jsme v ní bohužel selhali. Měli jsme dnes hodně přesilovek a neproměnili jsme je, to bylo klíčové."

Fanshop