Zápasy 06. 03. 2020, Šimon Kadeřávek

EXTRALIGA ZŮSTÁVÁ V LITVÍNOVĚ! Verva porazila Kladno vysoko 6:2

Drama čekalo fanoušky i v posledním 52. kole Tipsport extraligy. Domácí šli do vedení díky brance Moravčíka, na tu zareagoval v posledních setinách první třetiny Austin. Také druhá třetina byla nervy drásající, domácí sice šli do vedení, ale Kladno srovnalo. Třetí litvínovský gól padl v čase 39:56. Třetí dějství bylo v područí Vervy, která slavila třikrát. Výsledek je jasný, na extraligový hokej se můžeme těšit i příští sezonu.

52. kolo, 06.03.2020, ZS Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo Rytíři Kladno
HC VERVA Litvínov Rytíři Kladno
6 2
  • Třetiny

    1:1, 2:1, 3:0
  • Střely na branku

    36:26
  • Vyloučení

    4:5
  • Využití

    2:1
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    6011

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 15. Moravčík (Pospíšil, Kudla), 26. V. Hübl (Pospíšil), 40. V. Hübl (Pospíšil, Moravčík), 46. Pospíšil (F. Lukeš), 53. Pospíšil (Gerhát, V. Hübl), 55. F. Lukeš (V. Hübl)

    Branky a nahrávky Rytíři Kladno: 20. Austin (Stach), 31. O'Donnell (Austin, Vampola)

  • Průběh zápasu

    1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 6:2

  • Rozhodčí

    Hodek, Jeřábek – Lhotský, Svoboda

  • Sestava domácích

    Janus (Honzík) – J. Říha, Moravčík, Ščotka (A), Štich, Kudla, Baránek, L. Doudera – Petružálek, Mahbod, Jarůšek – Pospíšil, V. Hübl (C), F. Lukeš – Válek, Gerhát, Hedberg – Helt, Jurčík, Trávníček (A).

  • Sestava hostů

    Brízgala (Stahl) – Austin, Nash, Kehar, Lakos, Zelingr, Barinka (A), Zajíc – Zikmund, Machač, Jágr – Melka, Vampola, J. Strnad (C) – Hovorka, Stach, Š. Bláha – O'Donnell, T. Kaut (A), Hajný.


Reportáž

Do boje o všechno zasáhl uzdravený Moravčík s Petružálkem. Verva byla zkraje zápasu mnohem aktivnější než hosté. Jarůšek se zjevil před mladíkem Brízgalou, ale neposedný kotouč mu sjel z hokejky. Velkou šanci cítili hosté ve třetí minutě, kdy Válka fauloval Stach. S početní výhodou se zvýšil také litvínovský tlak.

Šílený závěr

Vyprodaný stadion slyšel zvuk tyčky, Lukeš zužitkoval nahrávku a pálil do horní tyčky kladenské branky. Nevyužitá přesilová hra znamenala nadechnutí Kladna, to se dostalo za Janusovu branku. Slovenský gólman sledoval, jak se jej snažil překonat Jágr. Jeho akci ale utnul Trávníček. Další persona českého hokeje, Vampola, zkoušela protečovat kotouč a překvapit domácího brankáře. Na druhé straně prověřil Brízgalu Válek.

Hrálo se takřka o každý milimetr, nebyla nouze také o vyhrocené momenty. Zikmund se dostal do křížku s jedním z hráčů Litvínova, ale sudí situaci zklidnili. Více příležitostí měli domácí, tvrdou střelu vyslal na mladého brankáře Jarůšek. Velmi zajímavou akci předvedl také Moravčík, šikovný bek projel celé hřiště a vyzval ke skórování Trávníčka.

Na druhé straně bylo živo před Janusem. Melka upadl na Januse a strhla se mela, kterou museli vyřešit muži v pruhovaném. Kladenského hráče doplnil na trestné lavici důrazný Štich. V omezené sestavě se prezentoval agilní Jarůšek, střela bývalého sparťana znamenala další zákrok pro brankáře Rytířů.

Skóre se v první třetině přeci jen měnilo, Michal Moravčík napoprvé neuspěl, ale kotouč se vrátil do jeho područí. Obránce reparát zvládl a propálil vše, co mu stálo v cestě. Záhy mohl navýšit skóre Kudla, ale těsně minul. V závěru třetiny přišla infarktová situace. Kladno vteřinu před koncem srovnalo díky Bradymu Austinovi. Hostující hráč využil zaváhání obrany a prostřelil překvapeného Januse.

One Hübl Show

Branka do šatny Litvínov neopařila, hned zkraje druhé části hry střílel Kudla. Po šanci černožlutého obránce mohla jít Verva do vedení. Hübl ale nedokázal proměnit svoji šanci ve druhý gól domácích. Janus musel zasáhnout proti Jágrovi, na toho zapomněli hráči Vervy. Ve zmatku se ale slovenský brankář vyznal a kotouč za svá záda nepustil.

Litvínovský matador přeci jen udeřil. Pospíšil potáhl puk podél mantinelu a přesnou nahrávkou našel Viktora Hübla. Usměvavý útočník z těžké pozice překonal Brízgalu. Těsně po inkasovaném gólu dostalo Kladno výhodu, fauloval Jurčík. Domácí početní nevýhodu přečkali, velmi blízko vyrovnání byl Strnad, ale jeho teč mířila mimo tři tyče.

V polovině utkání zamířil za plexisklo Jarůšek, který inkasoval trest za sekání. Kladno tuto troufalost potrestalo krutě, Brendan O´Donnell dostal nabito od Austina a pohotově prostřelil Januse. Vyrovnané skóre vedlo ke zrychlení výkonů. Na straně Vervy zkoušel štěstí Jarůšek s Pospíšilem, na Januse střílel neúspěšně Hajný. V závěru atakoval Pospíšila Austin a domácí měli početní výhodu. Tu využil čtyři vteřiny před koncem Viktor Hübl. Severočeskému útočníkovi přihrával Pospíšil a chemici oplatili Kladnu pozdní gól z předešlé dvacetiminutovky.

Tady je Pospíšilovo

Poslední část hry přinesla zásah Tomáše Pospíšila. Hráč, který nedávno válel na Slovensku, přidal ke třem asistencím gól. Velkou zásluhu na trefě měl Lukeš, který vydoloval kotouč u modré čáry a přesným pasem vybídl litvínovskou posilu. Těsně po inkasované brance fauloval Jágr. Verva v přesilové hře zlobila, ale nesplnila přání publika. To volalo po „bůru“.

„Osmašedesátka“ vyjela z trestného boxu a hned ohrozila Januse zajímavou kličkou. Nicméně jedenáct minut před koncem vyfasoval dvouminutový trest Moravčík. Oslabení Verva přežila, důležitou postavou byl především Janus. Na druhé straně vychytal navrátilce Brízgala, Moravčík šel sám na bránu, ale středočeský gólman byl pozorný.

S ubývajícím časem bylo cítit napětí, tomu nepomohlo ani vyloučení Kladna. Verva nedisciplinovanost trestala, Tomáš Pospíšil vypálil z mezikruží a kotouč šťastně zapadl za Brízgalova záda. Mladý gólman zažil křest ohněm, protože o pár minut později promluvila litvínovská dvojčata. Hübl našel Františka Lukeše, a ten ranou z vrcholu pravého kruhu navýšil náskok. Poslední minuty už Kladno svádělo marný boj, protože vysokou porážku už nedokázalo odvrátit.

Sestřih

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Kýhos

Chtěli jsme hrát podobně jako v minulém domácím zápase, napadat, což se nám dařilo. Měli jsme v úvodu šance, dali jsme vedoucí gól, ale sekundu před koncem třetiny Kladno vyrovnalo, což nás trošku přibrzdilo. Během celého zápasu jsme si dávali pozor na protiútoky, byli jsme připraveni na hru ve třetině, prolínání hráčů. To jsme zvládli velmi dobře a když jsme dali gól na 4:2, tak už jsme se uklidnili a snažili hrát především do obrany, abychom soupeře nepouštěli do šancí. Musím klukům poděkovat za výkon, jsme šťastní.

logo Rytíři Kladno

Rytíři Kladno

David Čermák

Myslím, že Litvínov byl během celého zápasu lepším týmem. Měli jsme jenom pár momentů, kdy jsme srovnali, potom jsme měli v přesilovce nějaké šance, ale o všem rozhodl gól čtyři sekundy před koncem druhé třetiny. Tam se soupeř dostal na koně a v poslední třetině už nás k ničemu nepustil.

Fanshop