Zápasy 19. 08. 2017, Redakce, foto: V. Veverka

Finové dosáhli na těsnou výhru

Před letošní rekordní letní návštěvou podlehl Litvínov těsně Oulu. Přes pohyblivého soupeře se prosadil jen jednou, v přesilovce Jánským.

přát., 19.08.2017, ZS I. Hlinky, Litvínov
logo HC VERVA Litvínov
logo Kärpät Oulu
HC VERVA Litvínov Kärpät Oulu
1 2
  • Třetiny

    0:1, 1:0, 0:1

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Petrásek – Dietz, Pilař (do 20. min.) – Sklenička, Sørvik – Kubát, Gula – 20. Baránek – Lukeš, Hübl, Jánský – Černý, Hanzl, Nicholls – Trávníček (C), Gerhát, Hořava – Doležal, Válek, Jurčík. Připraven Kantor. Trenéři Rulík, Stránský

  • Sestava hostů

    Rynnäs – Heshka, Koivisto, Niemelä, Kukkonen (C), Kivihalme, Hakanpää, Mäkelä, Ronkainen – Junttila, Ruohomaa, Bertrand – Mäenalanen, Lasu, Leskinen – Karvinen, Kestilä, Kangas – Anttila, Humaloja, Junnila. Připraven Vehviläinen. Trenér Manner


Reportáž

Verva ve žlutém a v sestavě prakticky se všemi zkušenějšími hráči, Oulu (téměř výhradně) v černém. Lépe začal Litvínov, Hanzl na konci první minuty pěkně uvolnil Nichollse a chvíli na to málem skončila špatně malá domů Finů - brankář Rynnäs ji nepokryl, ale dobře to pro něj i jeho tým dopadlo. Ve 3. minutě Válek z mezikruží vyprášil gólmanovi rameno, ale pak začal hrát i soupeř.

Na Juntilu prošla přihrávka před branku, to ještě Verva přečkala bez úhony, přihrávku Lasua na volného Karvinena už ne. Koncovka do prakticky odkryté branky, 0:1.

Pak se hra zklidnila, až v 10. minutě Nicholls v přečíslení uvolnil Černého, který byl faulován, trestné střílení následně ale neproměnil. Bertrandova střela skončila vedle, stejně jako Kestilova. Když už to pomalu vypadalo, že třetina skončí bez vyloučení, zajeli hosté do Trávníčka, který se nedal a ven šli pak oba kapitáni.

I druhou část začali žlutí dobře, Hübl se už ve 20. vteřině objevil sám před brankou, bekhend vyrazil brankář. Oulu odpovědělo také gólovou šancí a ve 26. minutě ještě větší: Leskinen obral protihráče na obranné modré čáře o puk, ujel, ale sólo mu vybruslením zneškodnil Petrásek.

Ve 26. minutě se vylučovalo, ale znovu nešlo o přesilovku, sudí poslali ven zároveň Baránka a Lasua. Až na jednu strkanici před litvínovskou svatyní se dalších sedm minut nic vážného nestalo.

První přesilovka a hned gól: Kangasovo podražení potrestal Jánský, uplatnil důraz na brankovišti po Hüblově střele, 1:1. Tři minuty na to sražená střela hostů od modré skončila těsně vedle Petráskovy tyče. Necelé dvě minuty před přestávkou Verva špatně střídala a půl minuty na to musel ven za sekání Lukeš. Dlouhé dvojnásobné oslabení Severočeši zvládli.

Ale hned po návratu Válka, který odpykával za tým, Koivisto ze střední vzdálenosti trefil pod horní tyčku, 1:2.

Hosté si vedení dokázali pohlídat, vyloučení Sailia ve 44. minutě už Litvínov potrestat nedokázal. V 51. minutě nabil Nicholls Baránkovi, kterému ale střela nesedla. Pět minut před koncem diváci tleskali Hüblovi, který dvakrát za sebou (podruhé vsedě) zastavil kolmici na unikajícího protihráče.

V závěrečném tlaku ještě zahrozil Válek, krátká power po oddechovém času půl minuty před koncem už vyrovnání nepřinesla.

Fanshop