Zápasy 23. 09. 2017, Redakce, foto: J. Jindra

Z Třince také s prázdnou

Tři využité přesilovky domácích byly základem k tomu, aby třinecká ocel přemohla litvínovskou Vervu. Čestný úspěch hostů zaznamenal Válek

7. kolo, 23.09.2017, Werk Arena, Třinec
logo HC Oceláři Třinec
logo HC VERVA Litvínov
HC Oceláři Třinec HC VERVA Litvínov
5 1
  • Třetiny

    1:0, 2:0, 2:1

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Hrubec – Krajíček (C), Adámek, Linhart, Roth, M. Doudera, Musil – Rákos, Marcinko, Mar. Růžička – Adamský, Polanský, Irgl – Svačina, Marosz, Dravecký – Kovařčík, Cienciala, Hrňa. Připraven Hamerlík. Trenéři Varaďa a Zadina

  • Sestava hostů

    Kantor – Dietz, Sørvik – L. Doudera, Gula – Baránek, Pilař – Sklenička – Lukeš, Hübl, Jánský – Černý, Nejezchleb, Matoušek – Trávníček (C), Válek, Jurčík – Hořava, Havlíček, Nicholls. Připraven Petrásek. Trenéři Rulík, Stránský, Šlégr


Reportáž

K několika změnám v litvínovské sestavě pro sobotní předehrávku 7. kola se přidala i další vynucená, marodku ke Kubátovi, Gerhátovi a Doležalovi rozšířil Hanzl. Poprvé si v nové sezóně zahrál v nejvyšší soutěži Havlíček, znovu chytal Pavel Kantor.

Už v 18. vteřině se k vyraženému kotouči brankářem dostal letošní třinecký ostrostřelec Marcinko a pálil z voleje, dobře to však pro hosty dopadlo. Chvíli na to fauloval Rákos, ale Litvínov svou jedinou přesilovku v první třetině nevyužil. Naopak Kantora ohrozil znovu Marcinko.

Ve 3. minutě viděli rozhodčí příliš mnoho hráčů hostí na ledě, to pak zase Hübl v oslabení vyzkoušel Hrubce. V 5. minutě hledal v brejku Lukeš volného Jánského, domácí ale stihli přihrávku zblokovat. V 7. minutě splatil důvěru trenérům Kantor, skvěle zneškodnil Růžičkovu tutovku zblízka a i nadále patřil k nejlepším hráčům žlutých. To už červení zesilovali tlak a po bekhendové dorážce Draveckého, kterou lehce tečoval Svačina, se dostali do vedení.

Chvílemi to vypadalo, že Oceláři hrají trvalou přesilovku, často zavírali protivníka v jeho obranném pásmu. Za něj odpověděl Jurčík z mezikruží a Hübl z akce tři na dva, ovšem bez gólového efektu.

Krizová chvíle v první třetině: k vyloučenému Jánskému přisedl ve 14. minutě po 48 vteřinách Matoušek. Dvojnásobné oslabení ale tým odbránil dobře. V 18. minutě měl štěstí při Kovařčíkově dorážce, snad zázrakem (a hlavně díky Kantorově napřažené holi!) neskončila v odkryté kleci.

I druhá část začala Rákosovým vyloučením, ale přesilovky se Litvínovu momentálně nedaří. Za to ve 26. minutě se mohly na ukazateli skóre rozsvítit dvě jedničky po Hüblově šanci! Uvolnil jej od modré čáry Pilař, koncovka ale nevyšla.

Mrzelo to dvojnásob, protože trest mladšího Doudery pak rozradostnil tým jeho staršího bratra. Kantor nejprve lapil dorážku Marcinka, ale pak nedosáhl na ránu Hrni z voleje poté, co domácí rychle otočili hru po zachyceném kotouči na útočné modré čáře.

V polovině zápasu další vyloučení (30. Trávníček) a další gól, Rákos si nepozorován a neatakován najel na přihrávku mezi čtyři (!) litvínovské hráče a se zakončením neměl problém, 3:0. Kovařčíkův trest pak spíš dokumentoval, že Verva se v zápase dostala dolů a čeká na startovací impuls. Až Jánský se dvě minuty před přestávkou snažil Hrubce propálit z nadějné pozice, beton je ale obvykle silnější než puk.

Třetí dějství brzy přineslo Třinci pojistku v podobě čtvrté branky. Jurčík měl puk na dlouhou ruku, jen si na něj holí sáhl a posunul jej ke Svačinovi. Jeho přihrávku Dravecký zblízka sice netrefil dobře, ale možná právě proto ji usměrnil pod Kantorovu výstroj.

Konečně odpověď! Po dobrém forčekingu se dostal do úniku Válek a zkazil Hrubcovi čisté konto ranou nahoru, 4:1. Slezané si pak konec zápasu pohlídali, dohrávali v pohodě za ovací publika. Navíc při Válkově vyloučení po třetí využité přesilovce v zápase oslavili 4000. extraligový gól klubu.

Ohlasy

logo HC Oceláři Třinec

HC Oceláři Třinec

Václav Varaďa: "Těší nás výsledek i předvedená hra. Od začátku jsme za to vzali a dělali Litvínovu problémy v útočném pásmu. I když jejich gólman chytal dobře, dali jsme branky a pomohli si přesilovými hrami, kterými jsme utkání zlomili. Litvínov měl ve druhé třetině taky dvě šance, to nás Hrubec podržel. Třetí třetinu jsme odehráli parádně, tlačili se do zakončení a z toho pramenily další šance."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Rulík: "Hráli jsme dva zápasy za sebou, včera a dnes, Třinec měl v pátek volno, zápas si předehrál a byl na nás odpočatější. Soupeř byl dnes jednoznačně lepší. Lépe bruslil, měl víc šancí, dal góly. Zaslouženě vyhrál."