Zápasy 13. 03. 2017, Redakce, foto: S. Souček

Litvínov vykročil lépe! Vyhrál v Hradci a ujal se vedení v sérii

Třináct utkání, z toho jedenáct v základní hrací době, vyhrál v této sezóně Litvínov venku. Čtrnácté vítězství je nejcennější, protože nese visačku play off. Rozhodující byl prakticky únik Lukeše ve druhé třetině (2:1), pečetil jej gól Martynka po parádním kousku Vervy a obránce Pilaře (3:1). Poslední slovo měl Mountfield, ale až 20 vteřin před koncem.

1.ČTF, 13.03.2017, Fortuna aréna, Hradec Králové
logo Mountfield HK
logo HC VERVA Litvínov
Mountfield HK HC VERVA Litvínov
2 3
  • Třetiny

    1:1, 0:1, 1:1

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Rybár – Pláněk, Vydarený, Gregorc, Dietz, Štajnoch, Newton, Pavlas – Červený, Džerinš, Šimánek – Bednář, Kukumberg, Dej – Jarůšek, Knotek, Picard – Köhler, Dragoun, Pavlík. Připraven Kacetl. Trenéři Sýkora, Hynek, T. Martinec

  • Sestava hostů

    Janus – Kubát, Sørvik – Pavlík, Gula – Sklenička, Pilař – Martynek, V. Hübl, Lukeš – Jurčík, M. Hanzl, Černý – Hořava, Gerhát, Trávníček – Válek, Reichel, J. Doležal. Připraveni Petrásek a Frolo. Trenéři Rulík, Stránský, Šlégr


Reportáž

Verva bez zdravotně indisponovaných Pavelky a R. Hanzla (a Nejezchleba), Hradec podle očekávání kompletní. Začátek zápasu, do kterého nastoupil Pavlík v zelené helmě Radegast indexu, se trochu zpozdil. Bylo 18:07 a stále ještě neskončila druhá minuta.

Zčásti i proto, že šanci soupeře mezi kruhy hasil Gerhát faulem řekněme z kategorie ospravedlnitelných, když ne rovnou pochopitelných. Litvínov se ubránil a díky dobrému pohybu se pak začal připomínat i v ofenzívě. Martynek ve velké šanci ve 4. minutě neuspěl. Když se zdálo, že hosté drží krok, udeřilo. Bednář na sebe u branky navázal tři hráče, a když přes ně dokázal i přihrát, malé neštěstí bylo hotovo. Kukumberg měl hodně prostoru, 0:1.

V 15. minutě začala o vyrovnání silně usilovat první formace Vervy. Hübl vysunul Lukeše, který pár metrů za modrou pálil těsně vedle, vzápětí stejného hráče zastavil v gólové šanci Šimánek nedovoleně. Nebýt jeho prudkého úderu shora do hole, mohlo být srovnáno.

Ale gól byl jen pozdržen. Přesilovka přinesla dvě-tři rány zdálky, ale v čase, který se už zvykne označovat „do šatny“, vypálil Kubát, Rybár betonem vyrazil, ale Válek byl nejrychlejší, nejpohotovější a navíc přesný, 1:1! Svižná třetina skončila.

Druhou část odehrál Litvínov výborně a mohl (měl!) ji vyhrát víc, než o gól. Ve 22. minutě zasáhl Gulu v obličeji Dej a v přesilovce měl šanci Hübl, Rybár zachránil. Tři minuty na to musel ven Kubát, ale nebylo pořádně vidět za co. Černí se poměrně lehce ubránili.

V polovině zápasu Lukeš hledal v šanci Martynka, a možná pak litoval, že nevystřelil, přihrávka byla zblokována. Válek šel ven rovněž za vysokou hůl. V oslabení našlápl přes celé kluziště po pravém křídle Lukeš, a zprvu nenápadný průnik nejlepšího hráče Vervy v zápase skončil přečíslením a tentokrát střelou, a přesnou, 1:2!

Ve 38. minutě Hübl hledal před odkrytou klecí Pavlíka, domácí měli štěstí. A při vyloučení Dietze za faul na Válka byli rádi, že udrželi těsný stav. Poměr střel této části 9:3 pro HCVL mluví za hodně.

Třetí část měla podle očekávání jiný obraz, tam se tlačili dopředu bílí. Ve 42. minutě se vyznamenal Janus, minutu na to Bednář hledal spoluhráče před odkrytou brankou, ale dorážka nepřišla. Skleničkův trest (44.) vyústil v závar před Janusem, ale ne v gól.

Kubát hledal najetého Hořavu, který nezpracoval, ale pak přišla už podruhé v této sezóně paráda od Pilaře. Ještě ve vlastní třetině napálil puk přímo na Rybára, ten jej jen vyrazil a rychlík Martynek u něj byl nejdřív... 1:3!

Závěr zvládali hosté skvěle a Lukeš si vybruslil v 59. minutě k bekhendové koncovce před branku. Místo 1:4 to však bylo 2:3 - po dlouhé době možnost domácích a Džerinš se trefil přesně. 20 vteřin před koncem, time-out. 13 vteřin před sirénou ještě buly před Janusem! Ale jeho ohrožení už ne. Konec! Tak to dnes - s mírou (nebo i s Mírou) - oslavte, a mějte na paměti, že zítra se hraje znovu.

Ohlasy

logo Mountfield HK

Mountfield HK

Václav Sýkora: "Čekali jsme, že Litvínov začne aktivně. Přesto jsme se dostali do vedení, ale bohužel jsme ho neudrželi dlouho. Důležitým momentem byla pak naše přesilovka, kdy jsme inkasovali gól po špatném střídání. Neodhadli jsme situaci, soupeř ujel do přečíslení dva na jednoho. Znervózněli jsme a poznamenalo to náš výkon v celé druhé třetině, který nebyl dobrý. Ve třetí třetině jsme se zvedli, byli jsme v útoku aktivnější a trochu víc jsme se udrželi na puku. Měli jsme i pár šancí, ale bohužel nedokázali srovnat a pak jsme ještě inkasovali nešťastnou třetí branku. Snížení na 2:3 už přišlo pozdě. Zkusili jsme power play, ale byla na ni velice krátká doba. Ztratili jsme první utkání, musíme se připravit na zítřek a podat lepší výkon."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Rulík: "Inkasovali jsme první a abychom v zápase měli šanci, potřebovali jsme první třetinu neprohrát. To se nám podařilo, vyrovnali jsme. Bylo pro nás strašně důležité, aby se Hradec nedostal do náskoku a neuklidnil se. Druhou třetinu jsme nesehráli vůbec zle a ve třetí jsme to ubojovali. Cesta k vítězství byl i gól z brejku v oslabení, navíc se nám oslabení hlavně ve druhé polovině zápasu dařila."

Fanshop