Zápasy 04. 12. 2016, Redakce, foto: K. Martinková

Debakl v Olomouci, korekce až za stavu 0:7

Špatné začátky všech třetin vyústily na Hané ve vyrovnání nejvyšší porážky Vervy v sezóně, a to ještě řadu šancí pochytal Jaroslav Hübl. Litvínov neuspěl ani z trestného střílení a trefil se jen jednou až za rozhodnutého stavu.

27. kolo, 04.12.2016, ZS, Olomouc
logo HC Olomouc
logo HC VERVA Litvínov
HC Olomouc HC VERVA Litvínov
7 1
  • Třetiny

    2:0, 3:0, 2:1

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Konrád – Vyrůbalík, Škůrek, Ondrušek, Jaroměřský, Rašner, Matai, Galvas – Laš, Knotek, Skladaný – Holec, J. Mikúš, T. Mikúš – Strapáč, Ostřížek, Eberle – Burian, Herman, Fořt. Připraven Falter. Trenéři Venera a Tomajko

  • Sestava hostů

    J. Hübl – Kubát, Gula – Sørvik, Pavelka – Sklenička, Pavlík – Kokeš – Gerhát, V. Hübl, Lukeš – M. Hanzl, R. Hanzl, J. Černý – Hořava, Reichel, Trávníček – Jurčík, Válek, J. Doležal. Připraven Petrásek. Trenéři Rulík, Stránský, Šlégr


Reportáž

Do branky Vervy se po pěti Janusových zápasech postavil Jaroslav Hübl. Šanci dostal téměř po měsíci, naposledy chytal za HCVL 9. listopadu. A do hry se na rozdíl od pátku zapojil také obránce Kokeš.

Olomouc do utkání, jakoby nabuzená páteční výhrou nad Kometou, doslova vlétla. Už v 10. vteřině musel Hübl likvidovat šanci Skladaného, který se před něj zprava dostal sám. Gólman zachránil, nestačil už na dorážku Holce zblízka ve 2. minutě, 1:0.

Pak Litvínov vyrovnal hru, Pavelka ve 4. minutě střílel nebezpečně od modré čáry a ve stejné minutě měl asi největší šanci třetiny Martin Hanzl. Po buly se ocitl s pukem na bekhendu sám před Konrádem, ale nevyzrál na něj. Buriana na druhé straně zblokoval v 7. minutě na poslední chvíli Gula a brzy na to se znovu vyznamenal Hübl, který zlikvidoval šanci Skladaného po přečíslení.

Po jednom vyloučení na každé straně. Nejprve v 9. minutě atakoval nedovoleně T. Mikúše Kubát, ale Verva bránila dobře. A moc nechybělo, aby jel Kubát po návratu z trestné lavice sám na branku. Pak se ve 12. minutě provinil J. Mikúš. Hrálo se v obranném pásmu "Mory", nejnebezpečnější bylo Sørvikovo nahození od modré a Černého dorážka. Neujaly se však.

Těžko říct, zda si Litvínov zasloužil prohrávat po první třetině o dva góly, podle obrazu hry spíš ne. Ale málo platné, po zpětné přihrávce se 25 vteřin před sirénou trefil pod horní tyčku Knotek, 2:0.

Druhá část začala - bohužel pro hosty - stejně: šancí domácích hned v první minutě (Laše vychytal Hübl) a gólem chvíli na to. Zblízka se prosadil Strapáč, který procpal puk do sítě, 3:0. V téže minutě mohlo být pro černé ještě hůř, Gula fauloval Laše a sudí zkřížil ruce. Trestné střílení ale někdejší litvínovský forvard neproměnil.

Podobná situace na druhé straně: Gerhát faulován, trestný nájezd - a stejný výsledek. Slovenský forvard podruhé v sezóně volil v této situaci "Forsberga", tentokrát mu jej gólman překazil ještě před samotnou koncovkou jednou rukou. Minutu na to si pak do sítě našlo cestu Mataiovo nahození, 4:0.

Pátý gól měl na holi Holec, jel sám na Hübla, ale ten opět tým podržel. Vzápětí byl sám před Konrádem Viktor Hübl, blafák mu překazil gólman a spoluhráč následně zachránil při Hüblově dorážce do odkryté klece.

To Hanákům puky do sítě dál padaly, pátý gól přidal J. Mikúš. Hosté alespoň ubránili Lukešovo vyloučení, na gól však čekali marně.

Do třetice všeho zlého, zase gól v začátku třetiny, a tentokrát měl ještě bratříčka. Po 37 vteřinách hry ve třetím dějství doklepával zblízka Laš a minutu na to dorážel odražený puk Eberle, 7:0.

V tu chvíli šlo už šlo vlastně jen o dvě věci - zda hosté vstřelí alespoň čestný gól a zda alespoň zastaví narůstající debakl. Obojí se jim podařilo, byť to byla malá náplast. Při Galvasově vyloučení ještě sám před klecí neuspěl Hořava a ani když k prvnímu vyloučenému přisedl po 19 vteřinách ještě olomoucký Jaroměřský, gól nepřišel. Až když do konce klasické přesilovky chybělo pět vteřin, Hořava dorazil puk od tyče do sítě, 7:1. V předposlední minutě zápasu ještě Hübl po pěkném uvolnění Lukešem trefil tyč.

V defenzívě si tým v neděli vybral špatný den, soupeři dovolil v obranném pásmu hodně a na druhé straně se z jeho 34 střel na branku ujala jediná. Předchozí výsledky v sezóně ale dávají víru v to, že šlo o výpadek ojedinělý.

Ohlasy

logo HC Olomouc

HC Olomouc

Zdeněk Venera: "Nebylo to tak jednoznačné, jak vypadá výsledek, ale pro nás jsou důležité tři body. Litvínov měl taky spoustu šancí, moc se v úvodu zápasu nebránilo, Konrád měl dva důležité zákroky, bylo tam pak i trestné střílení... Soupeř měl šancí docela dost, a nám to tam napadalo. Je dobře, že nám jedno utkání takhle vyšlo, odvděčili jsme se těm fanouškům, co chodili, i když se nedařilo. Jsme rádi, že máme tři body, ale jedeme dál. Utkání nebylo nijak jednoduché a určitě není důvod usínat na vavřínech."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Rulík: "Blahopřeju Olomouci k vítězství. Vyhrála jednoznačně a zaslouženě, přehrávala nás ve všech aspektech. Hráli jsme teď čtyřikrát venku, podařilo se nám dvakrát vyhrát, s čímž jsme spokojení, ale s výkonem v Olomouci být nemůžeme. Nevím, jestli ten gól v prvních minutách a na konci první třetiny nás tak ovlivnil, že už jsme nedokázali soupeřův náskok dohnat."