Zápasy 02. 10. 2016, Redakce, foto: J. Čech

Stoprocentní víkend! Ve Varech tři body za tři góly

Po pátečním čistém kontu inkasoval Jaroslav Janus v neděli jen jednou a protože jeho spoluhráči skórovali třikrát, připsal si tým další cenné body do tabulky. Zvýšil se podíl na výsledku obránců, u všech vstřelených branek byl dnes Daniel Sorvik (1+2).

9. kolo, 02.10.2016, KV Arena, Karlovy Vary
logo HC Energie Karlovy Vary
logo HC VERVA Litvínov
HC Energie Karlovy Vary HC VERVA Litvínov
1 3
  • Třetiny

    0:1, 1:1, 0:1

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Závorka – Harant, Dujsík, Sičák, M. Rohan, Dvořák, Benák, Šidlík – Rachůnek, Stloukal, Kohout – Mullane, Skuhravý, V. Tomeček – T. Rohan, Matuš, Harkabus – Gríger, Flek. Připraveni Honzík a Weinhold. Trenéři Tlačil a Antonik

  • Sestava hostů

    Janus – Kubát, Gula – Sklenička, Pavlík – Sørvik, Pavelka – Kokeš – Nejezchleb, V. Hübl, Lukeš – Martynek, R. Hanzl, J. Černý – Hořava, Reichel, Trávníček – Jurčík, Válek, Gerhát. Připraven J. Hübl. Trenéři Rulík, Stránský, Šlégr


Reportáž

Ve stejné sestavě jako v pátek vyrukoval Litvínov k podkrušnohorskému derby. Domácím situace v tabulce a další, dva dny starý domácí neúspěch, velely jednoznačně uspět. Do klece tentokrát postavili brankáře Závorku.

Hned při prvním střídání skončil zápas pro obránce Vervy Pavlíka, po ataku protihráče narazil tvrdě na mantinel a zůstal otřesen. Litvínov brzy převzal iniciativu, Hübl po kombinaci první formace pálil z mezikruží do Závorky a Válek mířil vedle. Na druhé straně zahrozil jen Tomeček, z pravého křídla volil objetí branky a byla to špatná volba, nic z toho nakonec nebylo.

Šidlíkův trest zkrácen! Martynek s Hanzlem posunuli na modrou čáru Sørvikovi a norský zadák po přesném nahození na branku zapsal první litvínovský extraligový gól.

Hübl nabil Lukešovi na volej, který zastavila – tyč! Až v závěru třetiny ohrozili Januse Matuš a Harkabus, Verva šla ale do kabin s náskokem zaslouženě, při větším důrazu mohl být i vyšší.

Druhá část začala možností Hořavy a pokračovala prvním vyloučením hostí. Hanzl sledoval, jak jeho spoluhráči oslabení zvládli dobře, až po něm mohl vyrovnat v šanci - naštěstí atakovaný - Stloukal. Horší to bylo při trestu Černého, k dorážce se dostal Tomeček, 1:1.

Litvínov přidal, Trávníček mohl jít od modré sám, ale puk mu trochu utekl a s jeho koncovkou si pak gólman poradil. Dvořák odseděl celé dvě minuty, ale pak se vedení vrátilo na stranu Severočechů. Lukeš uvolnil na levém křídle Pavelku, jeho střelu Závorka vyrazil vysoko nad sebe a ztratil puk z dohledu. Kotouč dopadl zpátky do brankoviště a přes asistenci brankářovi od dvou spoluhráčů skončil za čarou. Vyloučení Stloukala pak černí nevyužili, i tak trávili přestávku znovu s jednobrankovým vedením.

Nejlepší obrana je útok, platným heslem se řídili hosté v úvodu třetího dějství. Černý a po něm Kubát Závorku nepřelstili. Černému už se to napodruhé povedlo, Sørvikovu vybídku tečoval před brankou v souladu s pravidly, 1:3! Zkoumání záznamu hry trvalo až nepochopitelně dlouho.

Janusovi pomohlo ve 46. minutě nejprve zblokování domácího přečíslení dva na jednoho a pak po tečované ráně od modré levá tyč. Hübl z voleje vyprášil Závorku a na druhé straně domácí spálili velkou možnost (Mullane). Poslední? Ne.

V 58. minutě musel ven Martynek a Energie posléze odvolala brankáře, power play šest na čtyři. Sørvik je za postrčení protihráče, dotírajícího na gólmana, 46 vteřin před koncem také vyloučen, šest na tři! Ale HCVL zkoušku defenzívy s Janusovou podporou a nervozitou Energie zvládl a zaslouženě podruhé ve třech dnech vyhrál.

Ohlasy

logo HC Energie Karlovy Vary

HC Energie Karlovy Vary

Mikuláš Antonik: "Z naší strany to nebylo takové, jak jsme si představovali. Pohyb dnes nebyl dostatečný, prohrávali jsme osobní souboje ve kterých byl Litvínov silnější, nepouštěl nás do předbrankového prostoru. Důležitý byl také šťastný gól soupeře na 2:1, kdy jsme udělali chybu při střídání. Střela se od gólmana odrazila nahoru a kluci byli trošku dezorientovaní. Poslední třetinu jsme se snažili snížit a pokusit se urvat bod, ale bohužel jsme už těch pár příležitostí, které jsme si vytvořili, už nezužitkovali. Vyšli jsme opět bodově vniveč."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Darek Stránský: "Musím dnes hlavně pochválit kluky za koncentrovaný, bojovný a zodpovědný výkon, zejména dozadu. Věděli jsme, že Vary jsou pohyblivé, rychlé a agresivní mužstvo, čemuž jsme přizpůsobili taktiku. První dvě třetiny jsme hráli dobře dozadu a nepouštěli jsme soupeře do žádných větších akcí, obě branky padly z přesilovek. Hodně nám pomohl poměrně šťastný gól na 2:1. Hra soupeře po vstřelení naší třetí branky již byla vabank. Pár šancí se tam objevilo, které pokryl gólman. Myslím, si, že dnes si po právu odvážíme tři body."