Zápasy 19. 04. 2016, Redakce, foto: Jan Čech

Tři góly ve Varech na body nestačily

Blízko rozuzlení je extraligová baráž. Jihlava porazila Slavii a Verva v kombinovaném složení nestačila na Energii na jejím ledě. Nejvíce se prosadila dvojice Pšurný (2+0) – Stříbrný (0+2). Mezi druhým a třetím místem je nyní rozdíl pěti bodů.

Baráž 10, 19.04.2016, KV Aréna, K. Vary
logo HC Energie Karlovy Vary
logo HC VERVA Litvínov
HC Energie Karlovy Vary HC VERVA Litvínov
5 3
  • Třetiny

    3:1, 2:2, 0:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Závorka – Bičánek, Gulaši, Dvořák, Redlihs, M. Rohan, Sičák – Vachovec, Skuhravý, Huna – Koblasa, Kůs, Haščák – Rachůnek, Marosz, Svoboda – T. Rohan, V. Tomeček. Připraveni Habal, Weinhold, J. Tomeček. Trenéři Mlejnek a Antonik

  • Sestava hostů

    Petrásek – Pavelka, Sklenička – Kokeš, Pavlík – Hora, Gula – Jurčík, Gerhát, Lukeš – Martynek, Šimeček, Trávníček – Stříbrný, Pšurný, Piroš – I. Řehoř, Válek, J. Doležal. Připraven Janus. Trenéři Rulík a Šlégr


Reportáž

V omlazené sestavě (odpočívali Hanzl, Duda, Hořava a Kubát, naskočili mladí Kokeš, Hora, Šimeček, Stříbrný a I. Řehoř) a stále s několika hráči na marodce (Hübl, Jánský, Chaloupka, Havlíček, Frolo) nastoupil Litvínov k odvetnému zápasu s Karlovými Vary. V brance se po čase znovu objevil Michael Petrásek.

V tabulce druhá Energie proti již zachráněnému týmu Vervy hájila dvoubodový náskok na třetí Slavii a začala brzkou brankou. Na litvínovských holích byla v úvodu zápasu evidentně (a logicky) větší pohoda, ale přišly dva fauly a jedno vyhození puku, z čehož pramenila tři vyloučení.

Už na konci 1. minuty podrazil Gula unikajícího Svobodu, ale nervózní domácí mnoho v přesilovce nevymysleli, naopak - na Závorku pálil Piroš. Vracejícího se provinilce do hry se hned snažil vysunout Hora, jenže puk skončil v hledišti a byla z toho penalizace za zdržování hry. Krátce na to trefil podle sudích nečistě Sklenička Rachůnka a v závěru přesilovky pět na tři uspěl z úhlu Haščák, 1:0.

Tři minuty na to jeden z litvínovských mladíků Stříbrný vybojoval v souboji kotouč, přihrál na volej do kruhu Pšurnému a bylo srovnáno na 1:1.

Vedení vrátil Energii Sičák, nabral rychlost, naznačením střely ošálil Pavelku a s přispěním odrazu puku o Skleničku dostal kotouč do branky, 2:1. Vyrovnat mohl po Pirošově akci Pšurný, mířil zdálo se dobře, avšak Závorka vyrazil. Maroszův lob v závěru třetiny pak dojel nejrychleji Svoboda a po natlačení se před branku pod Petráskem skóroval, 3:1. Hrálo se rychle a s minimem přerušování, třetina trvala jen málo přes 30 minut.

Po změně stran se o snížení Vervy postarala stejná nová dvojice černožlutých Stříbrný – Pšurný, bylo to v přečíslení. Pak hra poněkud upadla do průměru, až Trávníček našel v gólové pozici Šimečka - Závorka vyrazil.

Litvínov byl následně několik minut lepší, nicméně inkasoval. Huna se prosadil ke snadné dorážce po vyražené ráně Koblasy, 4:2. Marosz sólový nájezd neproměnil, ale Petráska překvapil od modré čáry Kůs. Bylo to o tři a litvínovský gólman následně v emocích o svou branku zničil hůl.

Jemu, ostatním spoluhráčům i fandům v hledišti vylepšili hned minutu na to náladu Martynek s Trávníčkem. Přihrávka našla kapitána přesně mezi dvěma obránci a ten si s koncovkou věděl rady, 5:3. Druhá část se odehrála bez jediného vyloučení.

Třetí dějství nabídlo hostům první přesilovku (45. Marosz), vyloučený hráč byl ale nejaktivnějším domácím útočníkem. Pět minut před koncem se znovu dostal do samostatného úniku, na Petráska však opět nevyzrál.

V závěru už Litvínov zápas zdramatizovat nedokázal a domácí tak znovu zvýšili své naděje na záchranu. Verva zůstává v tabulce první.

Druhý zápas: Jihlava - Slavia 4:1

Ohlasy

logo HC Energie Karlovy Vary

HC Energie Karlovy Vary

Mikuláš Antonik: "Z naší strany byla hra nervózní. Věděli jsme i o průběžném výsledku z Jihlavy a kluci určitě měli trochu v podvědomí, že potřebujeme tři body, abychom se Slavii vzdálili. V první třetině jsme měli dobrou efektivitu v zakončení a dali nějaké branky i se štěstím. Hra však nebyla taková, jakou bychom si představovali. Každopádně jsme ale rádi, že jsme získali tři body."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Rulík: "Chtěl bych litvínovským fanouškům vysvětlit, proč jsme přistoupili ke změnám v sestavě. Nasadili jsme čtyři hráče, kteří hráli v juniorce. V minulém zápase jsme si zajistili extraligovou příslušnost a usoudili jsme, že je vhodné tyto hráče vyzkoušet. Do budoucna o nich uvažujeme. Stejně tak tomu bude v pátek na Slavii. V neděli se budeme chtít s domácími fanoušky rozloučit se základní sestavou. Ve složení, ve kterém jsme přijeli, jsme dnes na Vary nestačili. Dostali jsme zbytečné branky. Tři jsme sice dali, což je na venkovní zápasy celkem dobré, ale z těch pěti inkasovaných jsme minimálně třem mohli zabránit. Soupeř byl efektivnější v koncovce a zaslouženě vyhrál."