Zápasy 22. 09. 2015, Redakce

CHL: Verva dobyla Vídeň! Je blízko osmifinále Ligy mistrů

Jo! Mohli si ulehčeně po třech porážkách zakřičet ve Vídni po zápase hráči a fanoušci Vervy. Sice v jiné soutěži ale přece dosáhli kýžené výhry. Zdolali Capitals na jejich ledě 4:3. Rozhodujícího náskoku dosáhli už v první třetině, domácí dvakrát střídali brankáře.

CHL,1.kolo,1, 22.09.2015, Vídeň
logo Vienna Capitals (AUT)
logo HC VERVA Litvínov
Vienna Capitals (AUT) HC VERVA Litvínov
3 4
  • Třetiny

    1:4, 1:0, 1:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Kickert (10. - 20. Zopf) – Fraser, Lakos, Milam, Iberer, Klimbacher, Pretnar, Peter – Dzieduszycki, Whitmore, McLean – Gamache, Sharp, Rotter – Fischer, Nödl, Bois – Grosslercher, Schiechl, Bauer – Hartl. Trenér Boni

  • Sestava hostů

    Petrásek - Kubát, Frolo - Sklenička, Pavlík - Pavelka, Gula - Kokeš, Chaloupka - Jánský, Hübl, Lukeš - Martynek, Hanzl, Trávníček - Jurčík, Gerhát, Hořava - Písařík, Piroš, Šrámek. Připraven Janus. Trenéři Rulík, Weissmann, Šlégr


Reportáž

K prvnímu vystoupení litvínovského A-týmu ve Vídni v historii postavila Verva do branky Michaela Petráska a věrna svému dosavadnímu zvyku v Lize mistrů opět nejsilnější sestavu.

Začala výborně. Díky převážně stejným barvám domácích nebo snad bývalému společnému rakousko-uherskému státu? Ať tak nebo tak, kolmá přihrávka na útočnou modrou na Martynka už ve 2. minutě, přečíslení s Trávníčkem končí na betonu brankáře a puk se odráží před Robina Hanzla, který byl na správném místě – 0:1.

Vyloučení Frola skončilo bez trestu, ale v 6. minutě Grosslercher přece jen z dorážky vyrovnal. Pak ale parádně úřadovali už jen žlutí, podporovaní svými fanoušky, jež často překřičeli Rakušany přes jejich početní převahu na malém stadiónku.

V polovině třetiny donutil Capitals ke změně brankáře Lukeš. Napřáhl v jízdě k pořádné ráně ještě ve středním pásmu a gólman Kickert se jen smutně ohlédl, 1:2! Důraz pak ukázali v brankovišti soupeře domácí, ale Petrásek se překvapit nenechal. Při vyloučení HCVL za příliš mnoho hráčů na ledě se dostal do střelecké pozice Trávníček, ale hledal ještě Hanzla a ohrožení branky z toho nakonec nebylo.

Fischerův trest však potrestali Ropáci za pět vteřin: Hübl přihrál do strany Jánskému a proti jeho střele se střídající Zopf nestihl přemístit. Krásná akce, 1:3. A chvíli na to se tečovaná střela obránce Chaloupky od modré čáry dostala do sítě znovu, 1:4…

Po změně stran gólové hody ustaly. Domácí poslali do klece zpátky Kickerta a měli víc ze hry (co jim také zbývalo), ale několik závarů či šancí s přehledem vyřešil Petrásek. Po dvou vyloučeních Skleničky přišly dva tresty také na straně Vídeňanů, jeden byl rovněž za špatné střídání. Ve 34. minutě sklidila potlesk kombinace první formace, by´t bez gólového efektu.

Capitals byli nakonec za snahu odměněni při Trávníčkově vyloučení, minutu před přestávkou zamířil přes obránce švihem přesně k tyči Rotter.

Po změně stran bohužel domácí znovu snížili, a to až příliš brzy. Ke cti Verváků slouží, že pak dokázali zapnout na vyšší stupeň a také často střílet. Pojistka vedení se ne a ne urodit, ale vyrovnání také ne.

V 50. minutě naopak mohli hosté děkovat Petráskovi, že nebylo vyrovnáno. V 53. minutě přišla nejkrizovější situace, Frolo na rozdíl od protivníka dostal ve stejném čase o dvě trestné minuty víc, ale stav zůstal i přes oslabení HCVL nezměněn.

Při následném vyloučení Rottera naopak zahrozila povedenou akcí Hüblova řada. V 59. minutě zabránil akci soupeře v přečíslení Pavlík a v poslední minutě už se povedlo vítězství pohlídat.

Litvínov vyhrál na evropské scéně popáté za sebou a za čtrnáct dní mu doma v odvetě stačí i remíza k postupu mezi nejlepších 16 týmů Ligy mistrů. "Topscorerem" týmu zůstal se sedmi body (2+5) Michal Trávníček.

Pomůže úterní výhra i do pokračování Tipsport extraligy?

Fanshop