„Česká hokejová scéna nenabízí atraktivnější a větší souboj, než je bitva mezi Vítkovicemi a Třincem,“ psalo se to na třineckém webu 19. září.  A bylo zde i vysvětlení: „Derby mezi Spartou a Slavií vzala sestupem sešívaných za své, Karlovy Vary versus Plzeň, to už je taky hudba minulosti, Brno proti Zlínu – spíš jen uměle vytvořená rivalita. Atraktivitu nabízí východočeské derby mezi Pardubicemi a Hradcem Králové a zajímavé jsou i souboje Chomutova a Litvínova, nicméně tyto bitvy nesahají derby mezi Vítkovicemi a Třincem ani po kotníky.

Nesouhlasíte s tím? Stačí řeč čísel. Třinec a Vítkovice spolu bojují už od sezony 1995/1996, vzájemně se střetly už 103-krát. Historie jiných zmíněných derby je mnohem chudší.“
Buď jak buď, každý region asi má to své.

V letošní Lize mistrů červení ve čtyřech zápasech třikrát vyhráli. Na úvod v létě rozstříleli dánský Esbjerg 9:2, pak zdolali Mannheim 3:0, kterému v odvetě podlehli 2:6. Esbjerg zdolali i v Dánsku, 2:1. Utkají se ještě dvakrát se švédským HV71. 

Litvínov s Třincem nejvíce v historii válčil v ročníku 2014/2015, kdy ke čtyřem soubojům v základní části přibylo sedm ve finále play off. Pamětníků těchto hlavně pro Litvínov památných bitev je v obou mužstvech stále dost, v týmu Vervy hned třináct: Petrásek (v zápasech nenastoupil), Sklenička, Kubát, Gula, Baránek, Kokeš, Trávníček, Lukeš, Hübl, Jánský, Gerhát, Hořava a Jurčík.
Čtrnáctý, Jakub Petružálek, nyní již druhým rokem nastupuje za Oceláře. Letos zde zatím odehrál jen dva zápasy s bilancí 0+1.

Z Třince zamířil v létě na sever Čech obránce Lukáš Doudera, mladší bratr Milana Doudery. Sourozenci a kladenští odchovanci se tak v sobotu postaví v extralize poprvé proti sobě. Milan už přihrál na tři góly. 
Střelcem týmu je Marcinko se sedmi zásahy. V brance plní roli jedničky Šimon Hrubec.

Zmíněné derby s Vítkovicemi zvládl Třinec doma před plným stadiónem v poměru 3:2. V říjnu jej čekají během čtyř dnů (vzhledem k přeloženému zápasu) další dvě.

Zápas pátečního kola s Libercem si Oceláři předehráli ve čtvrtek a vyhráli nakonec přesvědčivě 5:2.

Verva po utkání ve Zlíně přejede do Třince s myslí neveselou, s Berany jí bodový zisk doslova protekl mezi prsty v samém závěru zápasu. Vyjde v Třinci reparát?

V tomto týdnu čekají Litvínov opět jen dvě utkání, za to v rozmezí 24 hodin. Tým  čeká na své první venkovní body. Ve Werk aréně má třetí příležitost.