Jmenuje se Vratislav Bílek a v rámci projektu Hořká volba byl zvolen nejobětavějším fanouškem HC VERVA Litvínov.
Hokeji obětoval vše a překonávání překážek už nebere jako obětavost, ale radost.

Chomutovského rodáka Vráťu Bílka dovedl k hokeji jeho otec. Bylo to v sezóně 1988/89. Jeho závislost na litvínovském klubu se pak rodila postupně. „Coby školák jsem nemohl jezdit na každé utkání. Postupně se z Litvínova stala srdeční záležitost, dosud jsem navštívil devět set devět zápasů,“ rozjíždí svůj stroj na čísla Vráťa, který je mezi fanoušky znám jako Kozel. Dnes už je utkání zase víc.

O šest let později se postavil do kotle, tři roky na to spustil sérií výjezdů na venkovní zápasy. „Každý z těch zápasů můžu doložit vstupenkou nebo bulletinem. Eviduji taky celkový počet kilometrů, které jsem najezdil na venkovní i domácí zápasy,“ říká Vráťa Bílek a následně vše doloží čísly: 4 650 kilometrů ujetých na domácí utkání a 45 196 kilometrů najetých na venkovních výjezdech.
Dohromady tak má „Litvínovský Záruba“ na svém kontě 49 846 najetých kilometrů.

Hořké volby žlutočerného fanouška

V sezóně 2007/2008 stál u zrodu Ultras Litvínov. „Po čtyřech letech nám to přestalo fungovat, dost smutně jsem to prožíval,“ vzpomíná na svou hořkou volbu obětavý fanoušek.
O šest let později tak rád přivítal nabídku předsedy Fan Clubu Jana Ptáčka a dalšího litvínovského srdcaře Jaroslava Šrotýře, zda by nechtěl stát u znovuzrození fanklubu Litvínova. „Domnívám se, že litvínovské fandy znám jako málokdo. Vráťa je rozhodně ten pravý, jeho podpora je bezmezná. A neplatí to jen ve vztahu ke klubu,“ říká o Vráťovi jeden z jeho nejbližších přátel Jan Ptáček.

Obětovat se pro fanklub a najít lásku

Právě znovuzrozený okruh fanoušků mu přihrál životní lásku. „Našli jsme se na hokeji, bylo to v mistrovské sezóně. Eliška stála v kotli hned pod našimi bubny. V srpnu nás čeká svatba,“ říká s úsměvem na tváři Vráťa a při vzpomínce na mistrovskou sezónu si nemůže odpustit jednu historku.

„Na poslední zápas do Třince jsem se, ač to bude znít možná divně, přišel poklonit k soše Ivana Hlinky před zimním stadionem a poprosil ho tam nahoře, aby nám přinesl trochu toho štěstí. Povedlo se a já věřím, že Ivan má v tom úspěchu prsty,“ vzpomíná dojemně na dobu vítězného tažení extraligou Vráťa, který Hlinkovo úmrtí považuje za nejhorší okamžik svého života a přiznává, že po tragické nehodě hledal sílu a motivaci chodit na hokej.

Kamenný puk při zápase číslo 910

Kamenný puk z dílny Hořké volby převzal Vráťa Bílek z rukou Michala Trávníčka, momentálně nejlépe bodovaného hráče litvínovského celku v Radegast indexu. „Patří mezi mé oblíbence v týmu. Je to správný kapitán, srdcař a bojovník,“ nešetří chválou na adresu kapitána Vráťa Bílek, který v den svého devítistého desátého navštíveného utkání převzal cenu pro nejobětavějšího fanouška HC VERVA Litvínov.

Projekt Hořká volba představil v průběhu extraligového ročníku 2016/2017 celkem 14 bojovníků z řad fanoušků. Každý z nich má příslušnost jednoho z účastníků nejvyšší hokejové soutěže.
Více informací o projektu naleznete na www.horkavolba.cz.

Statistiky obětavosti Vratislava Bílka:
•    Celkem 909 zápasů v nejvyšší soutěži. 627 doma, 282 venku.
•    Dohromady nacestoval již přes 50 tisíc km, necelých 5 tisíc km na domácí utkání a více než 45 tisíc na venkovní.
•    29. 9. 1995 poprvé sledoval zápas z kotle.
•    V sezóně 1995/96 si koupil první litvínovský dres(22 - R. Reichel).
•    Dohromady vlastní 10 dresů.
•    První klubová kšiltovka zakoupena 12. 1. 1996 (Litvínov porazil Spartu 8:5).
•    Ve sbírce má 32 litvínovských šál, každou jinou.

Svou sbírku klubových artefaktů již Vráťa Bílek nerozšiřuje. Peníze raději věnuje na výjezdy a návštěvy zápasů.