Se silným a vyspělým soupeřem, který na play off výborně vyladil formu, byl prakticky kompletní, hladový po postupu a zaslouženě postoupil. Nezbývá, než pogratulovat.

Tým Vervy v sezóně prokazoval vyrovnanou a vysokou výkonnost, ke které už se v play off nepodařilo přidat potřebnou nadstavbu.

Zvýšil se počet vyloučených. Jen za vysokou hůl dostal tým osm trestů, z toho tři byly zdvojené, tedy celkem 22 minut... To přinášelo nejen inkasované góly, ale i úbytek sil.

Za protivníkem Litvínov zaostával v defenzívě i v útočné hře, udělal více chyb v obranné práci celého týmu, byl horší v koncovce.

Až v posledním zápase tým skóroval z přesilovky. V jejich využití vyhrál soupeř 7:2, což je smrtící poměr. Góly z početních výhod žlutočerným citelně chyběly.

Jen v prvním a čtvrtém zápase byl Litvínov lepší Hradce. Ale ve čtvrtém utkání (1:2) to gólově nevyjádřil a to přineslo rozhodující náskok Mountfieldu 3:1 na zápasy.

HCVL nedokázal využít toho, že mladý gólman Rybár, chytající první české play off, byl chvílemi evidentně nejistý. Výrazněji se to povedlo až za stavu 0:5 v posledním zápase, ale to už ani čtyři vstřelené góly nestačily.

Když přišly potíže v základní části, například hrozba vypadnutí ze „šestky“, mužstvo vždycky zabralo a všechny klíčové zápasy zvládlo a vyhrálo. Prokázalo největší schopnost v soutěži vyhrávat vyrovnané zápasy nebo je i otáčet ve svůj prospěch.

Prakticky až v tom posledním, v Pardubicích v 52. kole, se to nezdařilo.
Vyvíjela by se série jinak, kdyby zde tým po vyrovnání v poslední vteřině vyhrál prodloužení a začínal pak sérii vyřazovací části doma?

Brána čtvrtfinále, hrana opravdového úspěchu, zůstala pro Litvínov zavřená posedmé za posledních sedmnáct let. Rozrazit se ji za tu dobu podařilo jen v mistrovském roce 2015.
Nemělo by to ale negovat celý ročník, v němž dali hráči a realizační tým zapomenout na předchozí barážovou sezónu.

Snad v závěru chyběly i síly, které týmu vzal nezvykle velký počet dlouhodobých zranění. Pavelka, Robin Hanzl, Sorvik, Nejezchleb, Frolo, Martynek, Petrásek, ti všichni chyběli řadu zápasů.

Ozdobou série byli oboustranně fanoušci. Utkání vesměs proběhla ve sportovním duchu a rivalita ani na ledě, ani v hledišti nepřesáhla únosnou mez.

Po dvou letech měl Litvínov poprvé o měsíc kratší sezónu. Nezbývá než vstřebat zklamání, zrelaxovat síly a využít delšího času na co nejlepší přípravu na další sezónu. Ta letní začne už 18. dubna.

(Za sezónou se ještě ohlédneme v dalších dnech)