Tomáši, nejprve se ohlédněme za nedávno skončenou poutí Litvínova v play off. Dá se říct, že tým ve vyřazovacích bojích našel konzistenci?

Povedlo se to výborně, od gólmana po všechny hráče na ledě, realizační tým a trenéry, kteří tým kočírovali a vedli. Kluci přepnuli do zodpovědnějšího, bojovnějšího a obětavějšího play off módu. Za to byli odměnění postupem do semifinále. Pokud se nepletu, tak je to druhé semifinále za 24 let. Věřil jsem tomu, že kabina vnímá, že play off je jiná soutěž. Ukázali jsme jednotnost. Když si vezmu cestu přes Plzeň a Kometu, tak na ní každý hráč má velký podíl, protože zabral v momentě, kdy to bylo potřeba. Jsou pod tím podepsaní všichni, nebylo to jen o gólech a bodech.

Hloubka kádru se dobře ukázala na tom, že Ondřej Kaše třeba zas tolik bodově nevyčníval…

O tom mluvím. Ondra se bodově neprosazoval jako v základní části, ale jeho výkony byly prakticky stejné. Do šancí se dostával, jen to tam někdy nepadá, neodrazí se to správným směrem. Dál na sebe ale strhával pozornost soupeřů a bral jim energii. Rozhodl jedno čtvrtfinále na Kometě. Tím se otevřel prostor pro další, vykvetl Liam Kirk. Před pár lety na mistrovství světa vyhrál nejlepšího střelce, na krátkodobé turnaje se dokáže výborně připravit. Pomohl týmu produktivitou v pravou chvíli. Bylo to i tím, že ho trenéři v pravý čas posunuli na křídlo a neměl tolik defenzivních povinností jako na centru. Tohle do sebe zapadlo. Když se budeme bavit o produktivitě, tak se to rozložilo na víc hráčů. Je to důsledek i toho, že vedení čtyři roky budovalo rozpočet a tým. Od obchodního oddělení, přes generálního ředitele až představenstvo. Toto byl za tu dobu nejnákladnější tým. Většinově se hráčské příchody povedly a tým se kvalitou rozrůstal. Vyvrcholilo to postupem do semifinále.

Během základní části Litvínov poutal pozornost zejména svým ofenzivním stylem. Věřil jste tomu, že hráči v play off zvládnou ucpat defenzivní mezírky?

Typologicky jsme v obraně neměli žádné extra ofenzivní hráče, vyjma Janise Jakse. I Mára Baránek, který hraje druhou přesilovku, umí být v obraně důsledný a tvrdý a měl by jím být. Nechci tady jmenovat všechny po jednom, ale kluci v obraně byli takhle nastavení. Důležité bylo taky to, že jim pomohli útočníci, ať už backcheckem, nebo prací v obranné třetině. Všichni si uvědomili, že to není o kráse. Spousta věci se musela ubojovat na morální nastavení, důslednost a poctivost.

Brankář Matej Tomek navíc výborně načasoval formu, že?

Už od prvního zápasu předkola jsem na něm viděl, že je ve vlastním světě a jde si za tím. Gólman je vždy základ úspěchu, od Mateje to všechno vycházelo. Pro něj platí trojnásobně, že se během pár dnů přenastavil tak, že byl v play off naším základním stavebním kamenem.

Pro pokračování rozhovoru klikněte zde.